Zoek
English
  Studiegidsen 2006-2007
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Sociale Wetenschappen > 2006-2007 Psychologie

Voorwoord 

Voor u ligt de studiegids psychologie van het Universitair Onderwijsinstituut Psychologie en Kunstmatige intelligentie. In deze studiegids treft u een beschrijving aan van de opleiding psychologie, evenals algemene informatie over de organisatie van het onderwijs en een aantal regelingen met betrekking tot de studie.
De aandacht wordt erop gevestigd dat het aangeboden onderwijsprogramma een aanbod onder voorbehoud betreft, aangezien er altijd door overmacht of onvoorziene omstandigheden wijzigingen kunnen optreden. Aan het thans aangeboden programma kunnen dan ook geen rechten ontleend worden om een bepaald onderwijsonderdeel te volgen. In voorkomende gevallen zal getracht worden om de gevolgen van een eventuele wijziging voor de studenten tot een minimum te beperken.
Alle studenten worden geacht op de hoogte te zijn van de informatie en regelingen met betrekking tot hun opleiding, zoals deze in deze gids en op internet vermeld staan, evenals van wijzigingen, en aanvullingen, die op de 'Ad Valvas'-borden bij de grote collegezalen (begane grond) en het Onderwijsdienstverleningscentrum (ODC; eerste etage) in het Spinozagebouw en op de erratumvelden in Black Board (cursusondersteunende website), bekend gemaakt worden.

Alle algemene informatie voor studenten over de Radboud Universiteit Nijmegen, wonen-leven-welzijn, financiën, studiefinanciering, toelating en inschrijving, studentenvoorzieningen, studieverenigingen en studentenorganisaties, en bovendien alle mogelijk nuttige adressen en telefoonnummers zijn te vinden in het Vademecum voor studenten. Het vademecum bevat ook het 'studentenstatuut van de Radboud Universiteit Nijmegen'. Het vademecum is een uitgave van de Dienst Studentenzaken van de universiteit. Het is voor elke student vanaf augustus gratis verkrijgbaar bij het ODC, de Centrale Studentenbalie en de Dictatencentrale A-faculteiten. De informatie uit het Vademecum is ook te vinden op www.ru.nl/studentenzaken.

De opleiding Psychologie

De opleiding psychologie in Nij­megen is een vierjarige, voltijdse dag­opleiding die bestaat uit 3 jaar het bachelor­programma en 1 jaar het masterpro­gramma. Er is geen deeltijdopleiding en geen verkort doorstroomprogramma.

De opleiding in Nijmegen benadrukt de veelzijdigheid van de psychologie en start met een brede basisopleiding van twee jaar. Beoogd wordt studenten en degenen die later in de praktijk gaan werken, vertrouwd te maken met en te leren werken met de belangrijkste theoretische concepten. Daartoe wordt in de eerste twee jaar gewerkt met stu­dentactiverend onderwijs (SAO). Hier­bij gaan studenten met behulp van op­drachten en in werkgroepen actief aan de slag met de leerstof, waar mogelijk gerelateerd aan voorbeelden uit de praktijk. Om de studenten van het begin af te scholen in het doen van onderzoek, zijn er in het eerste jaar reeds practica, waarin studenten alleen of in kleine groepjes onderzoekjes uit­voeren. Deze zijn gerelateerd aan de basisvakken. Een belangrijk deel van de basisopleiding is ingeruimd voor de benodigde scholing in statistische ‑ en onderzoeksmethoden.

In het eerste bachelorjaar wordt ge­werkt met een blokrooster, dat wil zeg­gen, dat er telkens één vak tegelijker­tijd aan de orde komt. Deze werkwijze is in eerste instantie bedoeld om hinderlijke inter­ferentie met andere vakken te voorko­men, maar zeker ook om studenten in aan begin van de studie aan een regel­matig studieritme te laten wennen. Het tweede bachelor jaar is ingedeeld in blokken waarin twee of drie vakken tegelijkertijd aan de orde komen.

Het blokrooster en het studentacti­verend onderwijs betekenen overigens niet dat stu­denten niet zelfstandig dienen te wer­ken. Per week zijn er vijftien contacturen. Ook de overige 25 uur (van een 40-urige studieweek) zijn ingepland. Ze zijn met name bedoeld voor zelfstudie. Dit vraagt van de student een goede planning en zelfdiscipline.

Na de tweejarige basisopleiding, kiest de student voor één van de negen af­studeerrichtingen die Nijmegen biedt. Ook hier geldt dat eerder gestreefd wordt naar een brede oriëntatie dan naar een enge specialisatie. Een afstu­deerrichting omvat het derde bachelor jaar alsmede het daarop aansluitende master jaar.

Een aantal afstudeerrichtingen is ge­clusterd tot bredere ‘hoofdstromen'. Elke hoofdstroom biedt een aantal ge­meenschappelijke cursussen, waarna men verder gaat in de gekozen afstu­deerrichting. Dit maakt het mogelijk ook in een later stadium zonder al te veel tijdverlies nog te switchen van richting.

De afstudeerrichting bestaat uit theoretische seminars en (praktische) trainingen. Een op de afstudeerrichting toegesneden vaardigheidscursus maakt studenten vertrouwd met het gebruik van de in de eerste twee jaar behandel­de statistische‑ en onderzoeksmetho­den.

Buiten de afstudeerrichtingen hebben studenten de mogelijkheid één keuze­vak helemaal vrij te kiezen.

De bachelorfase wordt afgesloten met een bachelorwerkstuk. In de mas­terfase loopt de student stage en voert een onderzoek uit, resulterend in de scriptie.

De beroepsmogelijkheden na het af­studeren zijn divers, afhankelijk van de gekozen afstudeerrichting. Door de brede opleiding vinden veel afgestu­deerde psychologen werk op allerlei terreinen waar het menselijke gedrag een belang­rijke rol speelt: hulpverle­ning en advies aan individuen, maar ook aan groepen of op beleidsniveau. Voor studenten die zich verder willen bekwamen in het doen van onderzoek is er de mogelijkheid een research mas­ter te volgen. Voor studenten die zich verder willen scholen tot therapeut is er een aantal post master opleidingen. Het aantal opleidingsplaatsen is echter niet groot, zodat maar een klein deel van de studenten ook daadwerkelijk de kans krijgt toegelaten te worden tot een dergelijke opleiding.

De opleiding Kunstmatige intelligentie

In het universitair onderwijsinstituut Psychologie en Kunstmatige Intelligentie is naast de opleiding Psychologie de opleiding Kunstmatige Intelligentie ondergebracht. Deze was voorheen bekend onder de naam Cognitiewetenschap. De opleiding is nauw gelieerd aan het Nijmeegs Instituut voor Cognitie en Informatie (NICI).

Alle informatie over de opleiding Kunstmatige Intelligentie is te vinden in de studiegids Kunstmatige Intelli­gentie.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de studie­adviseur, dr. P. Kamsteeg, tel. 3612682, * ) of de webpagina worden bezocht: 8 www.ai.ru.nl/.

Twee speciale master­opleidingen

Twee speciale masteropleidingen zijn gelieerd aan het universitair onderwijs­instituut Psychologie en Kunstmatige Intelligentie. Dit zijn de twee-jarige masteropleiding Cognitieve neuro­science, gekoppeld aan het NICI-F.C. Dondersinstituut, en de tweejarige masteropleiding Behavioural Science, gekoppeld aan het Gedrags- wetenschappelijk instituut. Voor meer informatie zie elders in deze gids.

Namens alle medewerkers en mede­werksters van het Onderwijsinstituut Psychologie en Kunstmatige Intelligentie wens ik u allen een voorspoedig studiejaar toe.

prof.dr. J.A.P.J. Janssen,

directeur