Zoek
English
  Studiegidsen 2008-2009
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Rechtsgeleerdheid > Studie informatie en vakinformatie

Penitentiair recht 

Vakcode
4PENIT
Studiepunten
7
Periode
tweede semester
Werkvormen

In het tweede semester worden in beginsel tien colleges (afhankelijk van het aantal studenten in de vorm van hoorcolleges, werkgroepen of een combinatie daarvan) gegeven. In beginsel wordt tijdens de colleges door de deelnemende studenten een paper voorbereid, aan de hand waarvan (delen van) de stof worden besproken. Na afloop van het onderwijs moet een werkstuk worden geschreven over een in overleg met de docent vast te stellen onderwerp.

Werkgroepen (contacturen) :20 uur

Voorbereiding werkgroepen (incl. paper) :60 uur

Voorbereiding tentamen :40 uur

Werkstuk :80 uur

Totaal : 200 uur (7 EC)

Docent

Prof. mr. P.C. Vegter, Thomas van Aquinostraat 6, kamer 6.02.17, tel. 024-(36)12279, e-mail

Spreekuur: na afspraak met secretaresse mw. A.R.Y. Parisius, Thomas van Aquinostraat 6, kamer 6.02.18, tel. 024-(36)12185, e-mail,

 

Vereiste voorkennis

Voorkenniseisen voor het volgen van onderwijs en het afleggen van tentamens.

Studiepunten: 160 EC aan bachelorvakken

Vak voorkennis: Strafrecht II B2
Beschrijving

In dit vakgebied wordt de inleiding uit de bacheloropleiding verbreed en verdiept. Het vak kan ruwweg worden aangeduid als het (strafrechtelijke) sanctierecht, deels geregeld in drie penitentiairrechtelijke wetten, waarvan de Penitentiaire beginselenwet (Pbw) de belangrijkste is, deels geregeld in andere wet- en regelgeving.

Het is de strafrechter die als laatste van de hoofdvragen van art. 350 Sv, de vraag beantwoordt welke de juiste straf of maatregel moet zijn. Het is dus de strafopleggende rechter die aan de basis van het sanctierecht staat. In dit kader worden de diverse sancties onderzocht, waaronder de taakstraf, de (nieuwe) maatregel plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders en het electronisch toezicht.

Bestudering van het sanctierecht houdt in dat kennis wordt genomen van de jurisprudentie van rechters die zich met de beslissing over de tenuitvoerlegging van die sanctie bezig houden, zoals de beklagrechters bij de penitentiaire inrichtingen en de beroepsrechter (Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming). In het kader van de maatregel terbeschikkingstelling geldt dit tevens voor de penitentiaire kamer van het Gerechtshof te Arnhem.

Ook bepalingen van materieel recht komen aan de orde. Het systeem van het Wetboek van Strafrecht, de cumulatie van sancties en de straftoemetingsregels, het veranderende karakter van de maatregel en de ontwikkeling van de voorwaardelijke veroordeling.

De herziening van het sanctiestelsel komt aan de orde, mede tegen het licht van de oprukkende bestuursrechtelijke sanctie en wetsvoorstel om strafbevoegdheid bij het OM te leggen.

Het onderwijs is zodanig ingericht dat het vak ook voor deeltijders is te volgen. Indien deeltijdstudenten niet in de gelegenheid zijn het onderwijs overdag te volgen, nemen zij tevoren contact op met de docent. Besproken wordt op welke wijze voorzien wordt in het schrijven van een paper. Naar behoefte kunnen zij gebruik maken van de mogelijkheid tot individuele begeleiding.

Tentaminering
Er is een schriftelijk tentamen. Er is één herkansing.
Literatuur
E.R.Muller, P.C.Vegter (red.) , Detentie, Kluwer 2005
Secretariaat
mw A.R.Y. Parisius, Thomas van Aquinostraat 6, kamer 6.02.18, tel. 024-(36)12185, e-mail: