Zoek
English
  Studiegidsen 2008-2009
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Managementwetenschappen > Bedrijfswetenschappen

Informatie en control 

Vakcode
BCU009
Studiepunten
6
Periode
Blok 2
Niveau
Ba 2
Cursuscoördinator
ir. P.P.W.M. Hoeken
Tentaminering
Schriftelijk tentamen.
Vereiste voorkennis
  • Inleiding in de bedrijfswetenschappen 1 en 2
  • Inleiding accounting en finance
  • Academische vaardigheden
Keuzevak (Niet van toepassing als dit vak een verplicht onderdeel is van de opleiding)
Ja.
Leerdoelen
De student doet kennis op van de relatie tussen informatie en beslissen en de rol die al dan niet geautomatiseerde bedrijfsinformatiesystemen daarbij spelen in relatie tot andere managementdisciplines. Verder maakt de student kennis met het specificeren van informatiebehoeften, het ontwerpen van informatievoorziening en het beoordelen van de kwaliteit van de informatievoorziening. Het geleerde stelt de student in staat een oordeel te vormen over de aansluiting van de informatievoorziening op de processen en de inrichting van de betreffende organisatie. De student is in staat effectief te communiceren met specialisten en dienstverleners, die worden betrokken bij interventies, welke consequenties hebben voor de informatievoorziening.
In het deel control wordt een ‘framework’ gegeven voor de analyse, het gebruik en het ontwerp van interne accounting systemen. Er wordt ingegaan op het gebruik van deze systemen voor het nemen van beslissingen en voor het dusdanig motiveren van mensen in organisaties dat de doelen van de organisatie worden nagestreefd. De cursus besteedt aandacht aan de koppeling van accounting informatie aan verschillende besturingsvraagstukken.
Beschrijving
Het object van de cursus Informatie en control is ‘georganiseerd handelen’. We hanteren twee gezichtspunten voor de beschouwing van dit object. We kijken naar organisaties en hun activiteiten, door de control bril en informatie bril. Vanuit beide gezichts­punten is het nemen van beslissingen in organisaties een centraal thema. Beide gezichtspunten werken met een abstractie, een model van de werkelijkheid. De control visie werkt vanuit de begrippen waarde, kosten, investering, opbrengst en ratio. De informatie visie legt de nadruk op stuurinformatie in brede zin. Het betreft alle informatie die nodig is om bedrijfs­activiteiten gecoördineerd te laten verlopen. Voor deze cursus ligt de nadruk op informatie ten behoeve van management­beslissingen en de beheersing van het primaire proces. Hoorcolleges vormen een aanvulling op de zelfstudie. Opdrachten bieden de mogelijkheid om de stof actief toe te passen. Feedback op de opdrachten krijg je in de responsiecolleges.
Literatuur

Let op! De aan te schaffen literatuur kan nog wijzigen.

  • Zimmerman, J.L. (2006). Accounting for decision making and control, International edition, 5th edition. New York, NY: McGraw-Hill. ISBN 0077109996
  • Reader: Informatie en Control
  • Artikelen en aanvullende documenten via Blackboard