Zoek
English
  Studiegidsen 2008-2009
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica > Bachelor Informatica en Informatiekunde

Software Engineering 

Vakcode
I00094
Studiepunten
9
Periode
tweede semester
Inleiding
Het doel van Software Engineering is het verwerven van inzicht in het proces van systeemontwikkeling. Het vak bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel. In het praktijkdeel vervul je een rol in een software-huis dat geheel door studenten wordt gerund. Je wordt daarbij begeleid door managers die het vak Systeemontwikkeling 3 volgen. Het software-house beoogt een realistische simulatie van een groot software-huis te zijn.
Leerdoelen
Samenwerken in grotere softwareprojecten, software procesmodellen (her)kennen en gebruiken, theoretisch en praktisch inzicht in softwareproces, in open probleemstelling oplossingen herkennen en realiseren.
Onderwerpen
Software procesmodellen, requirements analyse, design, coderen, testen (verificatie en validatie), documentatie, implementatie
Studielastverdeling
  • 28 uur hoorcollege
  • 4 uur individuele begeleiding
  • 164 uur projectwerk
  • 56 uur zelfstudie
Toelichting werkvormen

Het vak bestaat uit een groot practicum en een theoriedeel. Het theoriedeel bestaat uit een aantal colleges, en er zullen werkstukken worden gemaakt waarover presentaties moeten worden gegevens. Het practicum vindt plaats in het kader van het Giphouse, waarin in groepsverband echte softwareprojecten worden uitgevoerd in een gesimuleerd softwarebedrijf (zie ook https://lab.cs.ru.nl/gip/).

Door middel van presentaties zullen alle deelnemers op de hoogte gehouden worden van de voortgang binnen de verschillende projecten en zo ook van de ervaringen binnen de andere projecten leren.

Toetsvorm
Door middel van een tentamen en de resultaten in het practicum. Als beiden voldoende beoordeeld zijn, dan is het eindresultaat het gewogen gemiddelde van de twee; zo niet dan geldt als eindresultaat de laagste beoordeling van de twee.
Vereiste voorkennis
De eerste twee jaar van de basisopleiding Informatica of Informatiekunde, in het bijzonder de kennis en vaardigheden uit de programmeer- en informatiesysteemvakken.
Literatuur
Roger S. Pressman, Software Engineering, A Practitioner's Approach - European Adaptation, SIXTH Edition, McGraw-Hill, ISBN 0-07-301933-X
Website
https://lab.cs.ru.nl/gip/
Bijzonderheden

Het is essentieel dat je bij de eerste bijeenkomst van het vak aanwezig bent. Dan worden de teams ingedeeld. Als je echt niet aanwezig kunt zijn, laat het dan weten via een email aan de docent Marko van Eekelen. Dan zul je toch ingedeeld worden zij het dat je dan geen inspraak hebt in de indeling. We hopen hiermee de opstartfase te verkorten, zodat alle projecten succesvol van start kunnen gaan. Als je nog niet zeker weet of je een vak gaat volgen, vanwege vrijstellingen of iets dergelijks, probeer dit dan voor die bijeenkomst uit te zoeken, dat scheelt een hoop problemen.