Zoek
English
  Studiegidsen 2008-2009
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica > Bachelor Wiskunde

Wiskunde en Computers 

Vakcode
WP011C
Studiepunten
3
Periode
eerste semester
Werkvormen
  • 30 uur werkcollege
Leerdoelen
  • De student is in staat zelfstandig van het computersysteem van de universiteit gebruik te maken
  • De student kan eenvoudige LaTeX documenten produceren
  • De student is in staat elementaire programma's in een computeralgebrasysteem te schrijven.
Beschrijving

Doel van het vak is studenten vaardigheid in het gebruik van aanwezige computers en software in de wiskunde bij te brengen. Daarbij ligt de nadruk op zelfredzaamheid. In de eerste bijeenkomsten zal het gebruik van logins, editors, e-mail, window managers enz. onder het UNIX besturingssysteem aan de orde komen. Daarna zullen bijeenkomsten volgen over het gebruik van LaTeX, een tekstverwerkersprogramma dat in het bijzonder geschikt is voor het zetten van wiskundige teksten.

Verder wordt er met het computeralgebrapakket MAGMA kennis gemaakt, een erg krachtig systeem voor wiskundige berekeningen en experimenten. In het bijzonder worden hier eerste stappen gezet om problemen algoritmisch te benaderen en met behulp van een computer op te lossen.

Tentaminering

Inleveren van opdrachten.

Handing in assignments.

Literatuur
Dictaten op website docent
Bijzonderheden

Voor degenen die een dubbele bachelor wiskunde doen, komt het MAGMA-onderdeel te vervallen. Je doet dan tentamen voor het vak Computergebruik (WP011D) van 2 ec. 

Degenen die alleen propedeuse wiskunde doen, moeten het MAGMA-onderdeel van deze cursus ook doen en doen dan tentamen voor het vak Wiskunde en Computers (WP011C) van 3 ec.