Zoek
English
  Studiegidsen 2008-2009
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica > Bachelor Natuur- en Sterrenkunde

Regels en Richtlijnen van de Examencommissie  

REGELS & RICHTLIJNEN van de EXAMENCOMMISSIE 2008/2009

Artikel 1: Toepassingsgebied

Deze regels en richtlijnen zijn van toepassing op de tentamens in de opleiding Natuur- en Sterrenkunde, hierna te noemen: de opleiding.

Artikel 2: Begripsomschrijving

In deze regels en richtlijnen wordt verstaan onder:

  1. examenregeling: de onderwijs- en examenregeling voor de in artikel 1 genoemde opleiding;
  2. examinandus: degene die zich onderwerpt aan een tentamen of examen;
  3. tentamen: het onderzoek naar en de beoordeling van kennis, vaardigheden en inzicht, ongeacht de vorm waarin dit onderzoek plaatsvindt;
  4. student: degene die als zodanig is ingeschreven voor de opleiding;
  5. examinator: examinator als bedoeld in artikel 7.12 lid 3 WHW.

Artikel 3: Dagelijkse gang van zaken examencommissie

De examencommissie wijst uit haar midden een lid aan dat belast is met de behartiging van de dagelijkse gang van zaken van de examencommissie.

Artikel 4: Vaststelling uitslag examen

  1. De kandidaat is dan en alleen dan geslaagd voor het propedeutisch examen als de beoordelingen die hij ontvangen heeft voor de onderdelen van het propedeutisch examen voldoen aan de volgende voorwaarden:
    1. Alle beoordelingen op hoogstens één na zijn ten minste 6. Er zijn geen beoordelingen lager dan 5.
    2. Het gemiddelde van alle beoordelingen is ten minste 6.
  2. De kandidaat is dan en slechts dan geslaagd voor het bachelor-examen als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
    1. Voor elk examenonderdeel is bij de desbetreffende zitting van de examencommissie een beoordeling voorhanden.
    2. Alle beoordelingen op hoogstens 2 na zijn voldoende, i.e. ten minste 6, resp. voldaan, gevolgd of vrijstelling. Er zijn geen beoordelingen lager dan 5.
    3. Het gemiddelde van alle beoordelingen is tenminste 6.
  3. De kandidaat is dan en slechts dan geslaagd voor het master-examen als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
    1. Voor elk examenonderdeel is bij de desbetreffende zitting van de examencommissie een beoordeling voorhanden.
    2. Alle beoordelingen op hoogstens 1 na zijn voldoende, i.e. ten minste 6, resp. voldaan, gevolgd of vrijstelling. Er zijn geen beoordelingen lager dan 5.
    3. Het gemiddelde van alle beoordelingen is tenminste 6.
  4. In bijzondere gevallen kan de examencommissie van het hierboven bepaalde afwijken.

Artikel 5: Judicia

Er worden 4 categoriën onderscheiden:

  • Geen judicium: Het gemiddelde van alle vakken is kleiner dan 7.5
  • Bene meritum: Het gemiddelde van alle vakken ligt tussen 7.5 en 8.0
  • Cum Laude: Het gemiddelde van alle vakken ligt tussen 8.0 en 9.0
  • Summa cum laude: Het gemiddelde van alle vakken is groter dan 9.0 

Hierbij wordt de beoordeling van de bachelorstage tweemaal zo zwaar meegeteld als andere vakken. De beoordeling van de masterstage wordt driemaal zo zwaar meegeteld.

Artikel 6: Cijfers

De cijfers die voor de beoordeling van de tentamens uitsluitend gebruikt mogen worden zijn: 10,0; 9,5; 9,0; 8,5; 8,0; 7,5; 7,0; 6,5; 6,0; 5,0; 4,5; 4,0; 3,5; 3,0; 2,5; 2,0; 1,5; 1,0; voldaan.

Artikel 7: Aanmelding tentamens

  1. Deelneming aan een schriftelijk tentamen als bedoeld in artikel 8 lid 1, kan pas plaatsvinden na deugdelijke en tijdige aanmelding bij de facultaire studentenadministratie.
  2. Als tijdige aanmelding geldt een opgave tenminste 5 werkdagen voor het tijdstip waarop het desbetreffende tentamen zal worden afgenomen. De examencommissie kan in bijzondere gevallen toestaan dat een latere aanmelding niettemin als tijdig wordt aangemerkt.

Artikel 8: De orde tijdens een tentamen

  1. De desbetreffende examinator zorgt dat t.b.v. de schriftelijke examinering, surveillanten worden aangewezen die erop toezien dat het tentamen in goede orde verloopt.
  2. De examinandus is verplicht zich op verzoek van de surveillant te legitimeren.
  3. De examinandus is verplicht de aanwijzingen van de examencommissie c.q. de examinator, die voor de aanvang van het tentamen zijn gepubliceerd, alsmede aanwijzingen die tijdens het tentamen en onmiddellijk na afloop daarvan worden gegeven, op te volgen.
  4. Volgt de examinandus een of meer aanwijzingen als bedoeld in het derde lid niet op, dan kan hij door de examencommissie c.q. de examinator worden uitgesloten van de verdere deelname aan het desbetreffende tentamen. De uitsluiting heeft tot gevolg dat geen uitslag wordt vastgesteld van dat tentamen. Voordat de examencommissie c.q. de examinator een besluit tot uitsluiting neemt, stelt zij de examinandus in de gelegenheid te worden gehoord.

Artikel 9: Fraude

  1. Er is sprake van fraude wanneer als gevolg van handelen of verzuim van handelen van een examinandus het vormen van een juist oordeel omtrent zijn kennis, inzicht en vaardigheden geheel of gedeeltelijk onmogelijk wordt.
  2. In geval van fraude tijdens het afleggen van een tentamen kan de examinator de examinandus uitsluiten van verdere deelname aan het tentamen.
  3. De beslissing inzake uitsluiting wordt genomen naar aanleiding van door de examinator of surveillant geconstateerde of vermoede fraude.
  4. In spoedeisende gevallen kan de examinator een voorlopige beslissing tot uitsluiting nemen op grond van zijn constatering c.q. vermoeden of, indien van toepassing, een mondeling verslag van de surveillant. Desgevraagd draagt de examinator er zorg voor dat, binnen een redelijke termijn, het verslag van de geconstateerde of vermoede fraude op schrift wordt gesteld en in afschrift aan de examinandus wordt verstrekt.
  5. De examinandus kan aan de examencommissie verzoeken de uitsluiting ongedaan te maken.
  6. Voordat de examencommissie een beslissing neemt op een verzoek, als bedoeld in het vijfde lid, stelt zij de examinandus en de examinator in de gelegenheid te worden gehoord.
  7. Een uitsluiting heeft tot gevolg dat geen uitslag wordt vastgesteld voor het in het tweede lid bedoelde tentamen.

Artikel 10: Dubbele Bachelor Wiskunde en Natuur- & Sterrenkunde

  1. Studenten die de dubbele bachelor Wiskunde en Natuur- & Sterrenkunde volgen, hebben een verzwaard studieprogramma in de propedeusefase (72 ec) en de postpropedeusefase (153 ec).
  2. In de propedeusefase wordt een keuze gemaakt tussen de vakken Computergebruik (2 ec) en Wiskunde en Computers (3 ec). Het natuurkundevak Inleiding Computergebruik (1 ec) komt te vervallen als verplicht vak.
  3. In de propedeusefase komen de wiskundevakken Problem Solving (1 ec), Project (2 ec) en Euclidische Meetkunde (3 ec) te vervallen als verplichte vakken.
  4. In de postpropedeusefase zijn de wiskundevakken Inleiding Statistiek (3 ec), Analytische Meetkunde (3 ec) en Inleiding Partiële Differentiaalvergelijkingen (6 ec) verplichte vakken.
  5. In de postpropedeusefase wordt een keuze gemaakt tussen het wiskundevak Discrete Wiskunde 1 (3 ec) en het natuurkundevak Programmeren (4 ec).
  6. In de postpropedeusefase komen het wiskundevak Logica (3 ec) en het natuurkundevak Elektronica (3 ec) te vervallen als verplichte vakken.
  7. In de postpropedeusefase wordt één Bachelorstage (12 ec) verricht bij een Wis- of Natuurkunde-afdeling naar keuze.

Artikel 11: Minoren

  1. Het samenhangende vakkenpakket omvattende Getallen (7 ec), Analyse 1 (6 ec), Analyse 2 (6 ec), Symmetrie (6 ec), Inleiding Fouriertheorie (3 ec), Analytische Meetkunde (3 ec) is goedgekeurd als minor Wiskunde.
  2. Het samenhangende vakkenpakket omvattende Markov ketens (3 ec), Voortgezette Kansrekening (3 ec), Toegepaste Wiskunde (6 ec), Neurofysica (3 ec), Inleiding Biofysica (3 ec), Neural Networks and Information Theory (3 ec), Inleiding Magnetische Resonantie (2 ec), Magnetic Resonance of Living Systems (4 ec), en een verplicht keuzevak (3 ec) is goedgekeurd als minor Neurosciences. Voor het verplichte keuzevak dient te worden gekozen uit Stochastische Processen (6 ec; in plaats van Markov ketens), Moleculaire Biofysica (3 ec), Biologische Stromingsleer (3 ec) of Complexiteit (3 ec).

Artikel 12: Wijziging regels en richtlijnen

Geen wijzigingen vinden plaats die van toepassing zijn op het lopende studiejaar, tenzij de belangen van de studenten daardoor redelijkerwijs niet worden geschaad.

Artikel 13: Inwerkingtreding

Deze regels en richtlijnen treden in werking op 1 september 2008

Aldus vastgesteld door de examencommissie voor de opleiding Natuur- en Sterrenkunde.