Zoek
English
  Studiegidsen 2008-2009
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Sociale Wetenschappen > 2008-2009 Kunstmatige Intelligentie

Introductie mens-machine-interactie 

Introduction human-machine-interaction
Vakcode
BKI114
Studiepunten
6
Periode
2e semester, 2e periode
Niveau
Ki-B1
Toelatingsvoorwaarden
Enige ervaring met computers en programmeren.
Inhoud / Omschrijving
Het is inmiddels algemeen bekend dat men tijdens het ontwerpen van computersoftware systematisch rekening moet houden met de perceptuele, cognitieve en motorische processen van de menselijke gebruiker(s). Over de vraag hoe dit doel moet worden gerealiseerd, is gedurende de laatste decennia een grote hoeveelheid onderzoek verricht. Het boek van Dix et al. (2004) is een heldere inleiding voor dit vakgebied dat zich op de grens van technologie en cognitiewetenschap bevindt. Centraal thema van het vak behelst de vraag hoe bruikbare interactieve software kan worden ontwikkeld en hoe de bruikbaarheid van die software getoetst kan worden. Studenten zullen een tweetal eenvoudige interactieve systemen gaan programmeren en toetsen op hun bruikbaarheid in zogenaamde human factors experimenten. Daarnaast wordt in het college o.a. aandacht besteed aan moderne ontwikkelingen zoals multimedia, perceptive interfaces, multimodaliteit, mobiele systemen en de consequenties die deze technologieën inhouden voor HCI.
Literatuur
  • Dix, A., Finlay, I., Abowd, G. & Beale, R. Human-Computer Interaction (3nd. Ed.), 2004. London: Pierson / Prentice Hallie
  • Zie tevens de cursuswebsite http://www.ai.ru.nl/aicourses/bki114.
Werkvormen
Hoorcolleges en werkcolleges, begeleide computerpractica. Voorafgaand aan de colleges wordt een stoomcursus GUI programming verzorgd. Voor zowel de stoomcursus als de practica geldt dat aanzienlijke tijd buiten de kontakturen moet worden besteed aan de opdrachten
Inlichtingen
dr. L.G. Vuurpijl, B.02.33, tel. 024-3615981, e-mail: / Prof. Frits Vaandrager
Coördinerend docent
dr. L.G. Vuurpijl
Toetsingsvorm
Verschillende practicumopdrachten en 2 deeltentamens. Het eindcijfer is het gemiddeld van practicum en tentamens.
Toetsinformatie
Verschillende practicumopdrachten en 2 deeltentamens. Het eindcijfer is het gemiddelde van practicum en tentamens.
Inschrijving
verplicht via KISS/TIS tot 2 werkdagen voor aanvang; deze inschrijving geldt tevens voor het tentamen
Extra informatie inschrijving
  • De cursus is niet alleen bedoeld voor studenten die zich later willen specialiseren in HCI, maar ook voor deelnemers (evt. van andere studierichtingen) die slechts indirect of incidenteel betrokken zullen zijn bij het ontwerpen van bruikbare systemen.
  • Het is mogelijk om een 3EC versie van het vak te behalen door alleen het eerste of het tweede deel te volgen. Toetsing geschiedt hierbij via de bijbehorende praktikumopdracht en deeltentamen.
  • zie www.ai.ru.nl/aicourses/bki114
Bijzonderheden
Dutch or English, course descriptions in English available at the secretariat