Zoek
English
  Studiegidsen 2010-2011
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Letteren > Nederlandse taal en cultuur

Vroege taalperceptie en taalproductie 


Vakcode
NEM1403B
Studiepunten
10
Periode
1-2-3
Niveau
6
Ingangsvoorwaarden
Bachelor Nederlandse taal en cultuur of bachelor Taalwetenschap. Bachelors van andere opleidingen dienen vooraf contact op te nemen met de docent. Studenten dienen bekend te zijn met psycholinguïstiek, eerste taalverwerving en fonologie.
Inhoud van de cursus

Het leren van de moedertaal is een van de fascinerende processen: hoewel cognitief erg complex verloopt het bij de meeste kinderen ogenschijnlijk moeiteloos. In deze cursus bestuderen we hoe baby's en jonge kinderen hun moedertaal waarnemen en produceren, hoe kinderen leren het akoestische signaal te leren interpreteren als betekenisvolle spraak en hoe de verwerving van het klanksysteem van een taal plaatsvindt. In het eerste deel wordt een overzicht van de belangrijkste mijlpalen van het vroege taalverwervingsonderzoek gegeven en worden de verschillende onderzoeksmethoden besproken, waarvan er enkele zullen worden gedemonstreerd in het Baby Research Center. Vervolgens gaan we ons verdiepen in een van de recente issues in het veld. Dit eerste deel van de cursus wordt afgesloten met literatuurverslag (40% van het cijfer). In het tweede deel van de cursus ligt de nadruk op het formuleren van een concrete onderzoeksvraag, het bedenken, opzetten en eventueel uitvoeren en analyseren van een experiment, en hiervan op wetenschappelijke wijze verslag doen. Dit deel wordt afgesloten met een onderzoeksvoorstel (60% van het cijfer).

Leerdoelen

De studenten hebben kennis van en inzicht in de methoden die gebruikt worden bij de bestudering van taalverwerving, zowel op het gebied van perceptie als productie. Ze zijn in staat theoretische vraagstellingen door middel van experimentele methoden te onderzoeken.

Onderwijsvorm
hoorcollege en werkcollege
Contacturen per week
2
Toetsvorm
opdrachten en werkstuk
Literatuur
syllabus
Inlichtingen
en via website www.fikkert.com