Zoek
English
  Studiegidsen 2010-2011
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Letteren > Onderzoeksmaster Historische Wetenschappen

Project ‘Ideologie, mentaliteit en maatschappelijke praktijk’ en scriptieontwerp 


Vakcode
GEMHW6
Studiepunten
7
Periode
vierde kwartaal
Niveau
5
Ingangsvoorwaarden

toegelaten zijn tot de researchmaster

 

Inhoud van de cursus

In de cursus "Internationale literatuur en het historisch onderzoek" (HW 5) hebben de studenten kri­tisch gewerkt met belangrijke literatuur uit hun eigen en uit andere historische subdisciplines en heb­ben zij gerelateerde teksten gezocht en geëvalueerd. In deze cursus onderzoeken de deelnemers het thema ‘Ideologie, mentaliteit en maatschappelijke praktijk' in het concrete historische verband van hun keuze. Daarbij wordt het spanningsveld tussen ideologie en praktijk onderzocht met behulp van sociaal-economische, politieke en culturele analyses.

In het verlengde hiervan is het van belang te constateren dat de cultuurgeschiedenis de laatste decennia tot grote bloei is gekomen. Daarbij is de antropologische benadering van cultuur - als geheel van nor­men, waarden, geschreven en ongeschreven regels en van voorkeuren en preferenties van mensen - van aanzienlijke betekenis. Deze ontwikkeling is onmiskenbaar van invloed geweest op het klassieke historisch onderzoek inzake culturele, sociaal-economische en politieke vraagstukken.

De student maakt met dit spanningsveld en deze benaderingen kennis terwijl hij werkt aan een persoon­lijk scriptie-ontwerp waarin de culturele benaderingen en de spanning tussen ideologie, mentaliteit en maatschappelijke praktijk mede zichtbaar worden. Daarbij wordt tevens positie bepaald met betrekking tot de geesteswetenschappelijke oriëntatie in de cursussen HLCS A, B en C.

De cursus bestaat uit een gemeenschappelijk deel waarin aan de inbreng van (versies van de) ‘new cultural history' wordt bestudeerd en bediscussieerd. Op welke wijze kan een culturalis­tische benadering het eigen historisch onderzoek verrijken? Als thema wordt de spanning tussen ideologie, mentaliteit en historische praktijk gekozen. Vragen betreffende de relatie tussen in bronnen waargenomen historische gedragingen van actores en hun culturele context staan centraal. Iedere deel­nemer selecteert in overleg met een van de docenten een of meerdere bronnen waarbij hij deze vragen - ook in een breder geesteswetenschappelijk perspectief - behandelt. De student kiest zijn materiaal zoda­nig dat dit samenvalt met, dan wel direct aansluit op de scriptie. Aan het eind van deze cursus legt de student het ontwerp voor zijn scriptieonderzoek, de onderzoeksmethode en de beredeneerde bibliografie voor aan de begeleidend docent en vervolgens aan zijn medestudenten.  

Leerdoelen

Na afronding van deze cursus kent de student de meest moderne ‘culturalistische' benade­ringen op het gekozen vakgebied en weet die kritisch aan te wenden ten aanzien van meer klassieke benaderingen. De student is in staat een in de internationale literatuur gefundeerd scriptievoorstel te presen­teren en te verdedigen, ook in het ruime historische en geesteswetenschappelijke kader.

Onderwijsvorm

Dit college wordt gevolgd door alle studenten van de onderzoeksmaster van geschiedenis. Opdrachten worden verbonden met hun gekozen afstudeerrichting. Werkcolleges met opdrachten en presentaties; eindwerkstuk; individuele begeleiding.

Toetsvorm

het cijfer wordt gebaseerd op de mondelinge voordrachten, de inbreng in de discussie, de beknopte papers die hierbij als uitgangspunt dienen en het scriptievoorstel (dat circa 3.000 woorden telt)

Literatuur

nader bekend te maken

Inlichtingen
prof. dr. O. Hekster ()