Search
Nederlands
  Prospectuses 2010-2011
Radboud universityProspectusesFaculty of Medical Sciences > Biomedische Wetenschappen - Bachelor

Stofwisseling en Water-zout-huishouding 1 

(Course code)
vakcode
5O102
(Course year)
Cursusjaar
1
(Scheduled)
Periode
08
Coördinator (Coordinator)
Prof. Dr. R.J.M. Bindels, adres: 286 Fysiologie, email: , telefoon intern: 14211

In dit blok wordt de functie van ons spijsverteringsstelsel en de nieren bestudeerd vanuit het perspectief van het belang dat deze organen hebben voor de homeostase van ons lichaam. Na een inleiding in de energie en voedingsbehoeften van ons lichaam volgt de vertering en opname van voedsel. De tractus digestivus komt hierbij aan bod. Daarnaast wordt de water- en zouthuishouding bestudeerd, waarbij de rol van de lever en de nier als ontgiftings- of uitscheidingsorgaan aan bod komen. De tractus uropoieticus wordt hierbij gevolgd.

De processen die de stofwisseling in het menselijk lichaam door de verschillende organen (met name lever, nier en darm) bewerkstelligt worden, worden in dit blok bestudeerd. Thema's die daarbij aan de orde komen zijn: whole body metabolisme, voeding, vertering en adsorptie, lever en leverfuncties, de nier en ontgifting. In dit blok wordt de normale bouw en functie als uitgangspunt genomen, afwijkingen aan nier of lever waardoor klachten kunnen ontstaan komen aan komen later (Stofwisseling 2 en Water-en-Zouthuishouding 2) aan de orde.

Hoofddoelstellingen (Main objectives)

1: De student kan de normale bouw en functie van de tractus digestivus en de tractus uropoieticus vanuit het perspectief van de homeostase van ons lichaam beredeneren, voor zover deze kennis relevant is voor het analyseren en begrijpen van klinische en biomedische problematiek.

2: De student kan beschrijven d.m.v. welke processen de stofwisseling in het menselijk lichaam gerealiseerd wordt.

Relatie (Relation)

Stofwisseling, water- en zouthuishouding 1 is het tweede blok in de serie Orgaanblokken (O1), waarin de normale bouw en functie van organen wordt bestudeerd. Een vervolg op dit blok vindt voor geneeskunde plaats in de O2-blokken Stofwisseling 2 en Water-zouthuishouding 2 in het tweede jaar. Voor biomedische wetenschappen dient dit blok als voorbereiding op de serie Determinanten-blokken.

Trefwoorden (Key words)

whole body metabolisme, vertering, absorptie, lever, leverfuncties, nier, nierfuncties, ontgifting, tractus digestivus, tractus uropoieticus, voeding, metabolisme, vetten, koolhydraten, eiwitten, vitamines, spore-elementen, secretieprocessen, spijsverteringssappen, maag-darm-motoriek, haemaafbraak, lipidenabsorptie, lipidentransport, glomerulaire filtratie, nefronsegmenten, osmoregulatie, volumeregulatie, kaliumhomeostase, zuur-base homeostase, lichaamsvreemde stoffen, alcohol, paracetamol

Literatuur (Literature)

Boron & Boulpaep: Medical Physiology

Kumar & Clark: Clinical Medicine

Moore: Clinically Oriented Anatomy

Junqueira ea.: Functionele Histologie

Baynes & Dominiczak: Medical Biochemistry

Rang e.a.: Pharmacology