Search
Nederlands
  Prospectuses 2010-2011
Radboud universityProspectusesNijmegen School of Management > Economie en Bedrijfseconomie

Wiskunde en financiële rekenkunde 

(Course ID)
Vakcode
BCU188
(Credits)
Studiepunten
6
(Period)
Periode
Blok 2
(Level)
Niveau
Ba 1
(Course Co-ordinator)
Cursuscoördinator
drs. L.J.P. Buijs
Tentaminering (Examination)

Schriftelijk tentamen en werkstuk

Vereiste voorkennis (Prerequisites)
Geen.
Keuzevak (Optional Course) (Not applicable if the course is a compulsory part of the Education)
Yes.
Leerdoelen (Objectives)

Wiskundige vaardigheden die aangeleerd worden tijdens deze cursus zijn:

Het differentiëren van polynomen en logaritmische en exponentiële functies, het maximaliseren en minimaliseren van functies onder nevenvoorwaarden en het gebruiken en analyseren van modellen van het Centraal Planbureau. Het gebruiken van de substitutiemethode en het gebruiken van de methode van Lagrange om functies van twee variabelen onder nevenvoorwaarden te kunnen maximaliseren en minimaliseren. Kennis nemen van begrippen uit de financiële rekenkunde: (onder andere) contante waarde, eindwaarde, annuïteiten en rentabiliteitswaarde. Financieel rekenkundige vaardigheden die aangeleerd worden tijdens de cursus zijn: renteberekeningen maken die te maken hebben met het disconteren van geldstromen (een euro nu is niet hetzelfde waard als een euro volgend ,of vorig, jaar).

Beschrijving (Contents)

Een econoom moet in staat zijn elementaire wiskundige technieken toe te passen in de micro-economie en de macro-economie. Bovendien moet een econoom in staat zijn renteberekeningen uit te voeren die vooral betrekking hebben op problemen die spelen in de bedrijfseconomie, zoals investeringsvraagstukken en vraagstukken met betrekking tot het afschrijven op kapitaalgoederen.

Een van de in het verleden gesignaleerde problemen is gelegen in het feit dat sommige studenten veel achtergrondkennis bezitten, terwijl ander studenten minder achtergrondkennis hebben. Dit probleem is te verkleinen door alle studenten in september 2011 een basistoets af te nemen en zodoende kunnen studenten voor zichzelf in de periode september 2011 – november 2011 (voorafgaand aan de colleges) oefenen met zeer eenvoudige basisbegrippen.

De cursus start in november, het begin van de hoorcolleges, met het geven van een globale beschrijving van problemen die spelen in de micro - economie. Er wordt in het kort stil gestaan bij problemen van consumenten en producenten. Vervolgens wordt een een korte beschrijving gegeven van problemen die spelen in de macro-economie en de bedrijfseconomie. Daarna wordt duidelijk gemaakt waarom zowel wiskunde en financiële rekenkunde een onmisbaar hulpmiddel zijn bij het oplossen van deze problemen. Daarna worden enkele hoorcolleges wiskunde gegeven en worden tijdens werkcolleges opgaven besproken. Deze opgaven maken een verplicht onderdeel uit van de cursus. Vervolgens worden er enkele hoorcolleges financiële rekenkunde en worden tijdens werkcolleges opgaven besproken. Deze opgaven vormen tevens een verplicht onderdeel van de cursus. De opgavensets moeten met behulp van het computerprogramma MATLAB gemaakt worden en cijfers worden automatisch toegekend.  

Literatuur (Literature)

samengesteld boek 'Essential Mathematics for Economic Analysis' + access code voor een MyLab. - Vyrastekova 2010 pack: ISBN 9781848787612.