Zoek
English
  Studiegidsen 2010-2011
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Managementwetenschappen > Planologie, Sociale Geografie en Milieu-Maatschappijwetenschappen

Sociologie en milieu 

Vakcode
BCU2025
Studiepunten
6
Periode
Blok 2
Niveau
Ba 2
Cursuscoördinator
prof. dr. P. Leroy
Tentaminering
Schriftelijk tentamen
Vereiste voorkennis
  • Inleiding milieu-maatschappijwetenschapen, sociale geografie of planologie.
  • Politiek en beleid voor de omgeving
Keuzevak (Niet van toepassing als dit vak een verplicht onderdeel is van de opleiding)
Nee.
Leerdoelen

Studenten kunnen na het volgen van deze cursus de milieuproblematiek beschrijven en verklaren vanuit sociaal-wetenschappelijke optiek. Ze zijn tevens in staat sociaal-wetenschappelijke paradigma's op hun merites en beperkingen te beoordelen.

Doelstellingen van de cursus zijn: studenten te laten ontdekken hoe de sociale wetenschappen de natuurlijke omgeving of het milieu lange tijd hebben gedefinieerd én verwaarloosd, hoe ze vanaf de jaren 70 de milieuproblematiek hebben beschreven, geanalyseerd en verklaard, en hoe ze milieuvraagstukken verbinden met meer omvattende kenmerken van en trends in de hedendaagse samenleving; studenten vertrouwd te maken met de recente ontwikkelingen in de sociologie en politicologie van milieuvraagstukken; studenten in staat te stellen na afloop van de cursus het milieuvraagstuk in het algemeen als specifieke milieuvraagstukken sociaal-wetenschappelijk te duiden.

Beschrijving

Aansluitend bij de Inleiding Milieu-maatschappijwetenschappen uit jaar 1, gaat het in deze module om sociaal-wetenschappelijke, in het bijzonder sociologische benaderingen en aspecten van milieuvraagstukken.

Eerst komt de ontwikkeling van het sociaal-wetenschappelijke denken over de natuurlijke omgeving en over milieu aan de orde. Vervolgenswordt stilgestaan bij de Amerikaanse en Europese milieusociologie, en enkele opeenvolgende invalshoeken. Daarna wordt ingegaan op enkele dominante benaderingen in de milieusociologie: de 'treadmill of prodiction', de ecologische modernisering en de risk society. Via een overzicht van milieudiscoursen en het sociaal-constructivisme, gaat het vervolgens over de relatie tussen wetenschap en kennis, over de naming en framing van milieuvraagstukken en over de mondialisering daarvan.

Tijdens de cursus worden de theoretische inzichten voortdurend toegepast op (actuele) milieuthema's en -vraagstukken, zoals lokale milieudisputen, milieurisico's, biodiversiteit en andere.

Literatuur
  • P. Leroy (ed.)(2010), Studentenhandleiding Sociologie en milieu, 2010-2011
  • Literatuur wordt tzt via Blackboard beschikbaar gesteld.