Zoek
English
  Studiegidsen 2010-2011
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Religiewetenschappen > Faculteit der Religiewetenschappen

Sanskrit I 


Vakcode
ORS700
Studiepunten
10
Niveau
Bachelor 2 en 3
Onderwijsvorm
hoor- en werkcollege
Toetsvorm
Schriftelijk tentamen
Ingangsvoorwaarden
Geen.
Beschrijving
Sanskrit is een van de oude cultuurtalen van India. De taal kent een enorme literatuur op velerlei gebied, er is wereldse literatuur, er zijn theaterstukken, grote epische werken en werken van religieuze en filosofische aard. Aangezien de Indiase cultuur in de loop van de geschiedenis een grote uitstraling heeft gehad naar andere delen van Azië vindt men ook in die gebieden veel Sanskrit literatuur en inscripties. Voor studenten Religiestudies is het leren van Sanskrit van belang als men kennis wil nemen van de grondteksten van hindoeïsme, boeddhisme en jainisme of als men vertalingen van grondteksten wil controleren. Hoewel de hier vermelde religies ook andere heilige talen kennen heeft Sanskrit binnen deze religies een centrale functie. De leringen van een religieuze groepering worden in Zuid- en Zuidoost Azië vaak pas dan door opponenten daadwerkelijk serieus genomen wanneer de leringen in het Sanskrit zijn verwoord. Bovendien draagt een vertaling van de werken in het Sanskrit bij aan een verdere verbreiding van deze leringen. Dit heeft tot gevolg dat kennis van Sanskrit de toegang biedt tot een groot aantal grondteksten uit de Aziatische religies.

 

In 2008-2009 wordt Sanskrit I aangeboden. In 2009-2010 worden de vervolgcursussen Sanskrit II en III aangeboden. 
Sanskrit I bestaat uit een inleiding in de grammatica, elementaire kennis van het schrift en het lezen van enkele eenvoudige teksten (bijvoorbeeld Hitopadesha, Pancatantra, Vetalapancavimshatika, Mahabharata).

 

Literatuur
J. Gonda, Kurze Elementar-grammatik der Sanskrit-Sprache. E.J. Brill, Leiden. 1963. Er zijn latere drukken verkrijgbaar, ook in Engels en Frans.

 

Inschrijving College
Via de Studenten Portal