Zoek
English
  Studiegidsen 2010-2011
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Sociale Wetenschappen > 2010-2011 Culturele Antropologie & Ontwikkelingsstudies

Lees- en schrijfgroepen  

Academic reading and writing skills
Vakcode
CAOSB01
Studiepunten
0
Periode
periode 1 en 2
Niveau
MAW.CAOS.B1
Toelatingsvoorwaarden

Verplicht voor B1 studenten Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies en HBO-ers die in het B2 zijn gestart. De tutorials zijn uitsluitend toegankelijk voor studenten Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies.

Doelstelling
  • De student verwerft inzicht in de opbouw, structuur en argumentatie van teksten die kenmerkend zijn voor de opleiding.
  • De student verwerft vaardigheid in kritisch lezen, samenvatten en analyseren van academische teksten.
  • De student doet ervaring op met het schrijven van academische teksten.
  • De student maakt kennis met vakinhoudelijke discussies a.h.v. enkele relevante thema's van beide studierichtingen en doet daarbij ervaring op in het presenteren en het beargumenteren van een eigen standpunt.
Inhoud / Omschrijving

In deze cursus leren studenten kritisch na te denken over de relatie tussen empirie, theorie en representatie in de vakgebieden van de opleiding. Door een veelzijdigheid in de aangeboden literatuur raken studenten vertrouwd met de diversiteit in benaderingen in beide studierichtingen. Voorts biedt de werkwijze van deze cursus studenten de gelegenheid zich nader te verdiepen in enkele thema's die in het eerste jaar aan bod komen in de opleiding. In discussies met elkaar leren studenten eigen standpunten te presenteren en te verdedigen, waarbij ook actuele kwesties, zoals deze in de media spelen, kunnen worden betrokken. De cursus wordt afgerond met een tweetal schrijfopdrachten waaraan studenten in de loop van de werkcolleges zullen werken. Studenten oefenen daarmee naast analytische vaardigheden ook essentiële academische schrijfvaardigheden, zoals het formuleren van een samenhangend en goed onderbouwd betoog en het zorgen voor een nauwkeurige verantwoording van gebruikte bronnen.

Literatuur
  • Gay y Blasco, Wardle, How to read ethnography, Routledge, London en New York.
  • Reader met artikelen
Werkvormen

De cursus bestaat uit 17 colleges, waarvan een hoorcollege (eerste bijeenkomst), en zestien werkcolleges.

Coördinerend docent
dr. P. Bos
Toetsingsvorm
Participatie, tussentijdse opdrachten en eindopdracht. 100% aanwezigheid is verplicht.
Bijzonderheden
Lees- en schrijfgroepen zijn voor reguliere studenten Culturele antropologie en ontwikkelingsstudies een onderdeel van de cursussen Inleiding ontwikkelingsstudies (OSB1001). Een voldoende halen voor de lees- en schrijfgroep is een voorwaarde voor de toekenning van studiepunten voor deze cursus. Aanwezigheid is verplicht.
Inschrijving college
Via KISS/TIS tot 5 werkdagen voor aanvang
Inschrijving tentamen
Via de Studenten Portal