Zoek
English
  Studiegidsen 2010-2011
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Sociale Wetenschappen > 2010-2011 Communicatiewetenschap

Economische antropologie en ontwikkelingseconomie 

Economic anthropology and development economy
Vakcode
CAOSB22
Studiepunten
6
Periode
periode 2
Niveau
MAW.CAOS.B2
Toelatingsvoorwaarden

Propedeuse

Doelstelling
Inzicht verwerven in de theorievorming en methodologie van economische antropologie en ontwikkelingseconomie.
Inhoud / Omschrijving

De cursus bestaat uit twee gedeelten, gewijd aan respectievelijk economische antropologie en ontwikkelingseconomie.
In het gedeelte over economische antropologie worden de voornaamste theoretische perspectieven behandeld die in het studieveld gehanteerd worden, zoals substantivisme en formalisme, lokale en mondiale benaderingen. Deze theoretische perspectieven worden nader uitgewerkt aan de hand van vroeger en recent empirisch onderzoek van economisch antropologen in zowel 'primitieve', boeren- en industriële samenlevingen als ‘moderne' maatschappijen. Centraal staat het economisch handelen van mensen in verschillende sociale contexten. Een belangrijke vraag is in hoeverre concepten en methoden uit de economische wetenschap toepasbaar zijn in andersoortige samenlevingen.

In het gedeelte ontwikkelingseconomie staat de vraag centraal waarom in sommige maatschappijen zich instituties en sociale normen hebben ontwikkeld die economische activiteit stimuleren, terwijl andere juist gekenmerkt worden door een institutionele omgeving die economische groei belemmert en daarmee een armoedeval kan creëren. Aan de hand van elementaire speltheorie wordt inzicht verworven in hoe de strategische interactie van rationele economische actoren (individuen, huishoudens, bedrijven of overheden) leidt tot positieve danwel negatieve uitkomsten. Cruciaal hierbij is de vraag of de instituties waarbinnen deze interacties plaatsvinden in staat zijn om korte-termijn individuele belangen te verenigen met het doel van collectieve welvaart op langere termijn. Concrete toepassingen betreffen o.m. corruptie, microfinanciering, de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen en internationale handel.

 

Literatuur

Voor elk van de onderdelen zal een boek worden gebruikt met bijdragen op het desbetreffende terrein.

• Voor ontwikkelingseconomie: B. Wydick (2008), Games in Economic Development, Cambridge University Press, Cambridge 
• Voor economische antropologie: T. M. Li (2007), The Will to Improve. Governmentality, Development and the Practice of Politics, Duke University Press, Durham.

Werkvormen
hoorcollege
Coördinerend docent
dr. L. van Kempen
Toetsingsvorm
Schriftelijk tentamen
Inschrijving college
Via KISS/TIS tot 5 werkdagen voor aanvang
Inschrijving tentamen
Via KISS/TIS tot 5 werkdagen voor tentamendatum