Zoek
English
  Studiegidsen 2010-2011
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Sociale Wetenschappen > 2010-2011 Kunstmatige Intelligentie Bachelor

Introductie mens-machine-interactie 

Introduction human-computer-interaction
Vakcode
BKI114
Studiepunten
6
Periode
2e semester, 2e periode
Niveau
KI-B1
Toelatingsvoorwaarden
Enige ervaring met computers en programmeren.
Doelstelling
Na afloop van de cursus heeft de student een overzicht over het vakgebied HCI. Onder andere worden getoetst: issues die een rol spelen bij de mensfactor (H), de interactie (I) en de computer (C); het formaliseren van de interactie via status/event analyse of de interactiemodellen van Norman en Abowd & Beale; paradigma's zoals pervasive computing of ambient intelligence; interactietechnologien; en design processen voor traditionele desktop applicaties en geavanceerde intelligente interfaces zoals bij multimodal interaction. Daarnaast zal de student in staat zijn een interactief programma te ontwerpen, implementeren en evalueren op haar bruikbaarheid..
Inhoud / Omschrijving
Het is inmiddels algemeen bekend dat men tijdens het ontwerpen van interactieve software systematisch rekening moet houden met de perceptuele, cognitieve en motorische processen van de menselijke gebruiker(s). Over de vraag hoe dit doel moet worden gerealiseerd, is gedurende de laatste decennia een grote hoeveelheid onderzoek verricht. Het boek van Dix et al. (2004) is een heldere inleiding voor dit vakgebied dat zich op de grens van technologie en cognitiewetenschap bevindt. Centraal thema van het vak behelst de vraag hoe bruikbare interactieve software kan worden ontwikkeld en hoe de bruikbaarheid van die software getoetst kan worden. Studenten zullen een eenvoudig interactief systeem gaan programmeren en toetsen op zijn bruikbaarheid via zogenaamde human factors experimenten. Daarnaast wordt in het college o.a. aandacht besteed aan moderne ontwikkelingen zoals multimedia, perceptive interfaces, multimodaliteit, mobiele systemen en de consequenties die deze technologieën inhouden voor HCI.
Literatuur
  • Dix, A., Finlay, I., Abowd, G. & Beale, R. Human-Computer Interaction (3nd. Ed.), 2004. London: Pierson / Prentice Hallie
  • Achtergrondliteratuur (wetenschappelijke publicaties)
Werkvormen
Hoorcolleges en werkcolleges, begeleide computerpractica. Voorafgaand aan de colleges wordt een stoomcursus GUI programming verzorgd. Voor zowel de stoomcursus als de practica geldt dat aanzienlijke tijd buiten de kontakturen moet worden besteed aan de opdrachten
Inlichtingen
dr. L.G. Vuurpijl, T: 024-3615981, E:
Coördinerend docent
Dr. L.G. Vuurpijl
Toetsingsvorm
Een grote practicumopdracht en 2 deeltentamens.
Toetsinformatie
Het eindcijfer is het gemiddelde van practicum en tentamens.
Inschrijving
  • Cursus en/of werkgroep: via KISS/TIS is verplicht.
  • Studenten die zijn ingeschreven voor een cursus zijn tevens voorwaardelijk ingeschreven voor het tentamen. Let op!
    Tentamendeelname is pas mogelijk als de student aan de voorwaarden van de OER voldoet. Studenten die na controle niet aan de voorwaarden voldoen worden voor het tentamen uitgeschreven.
    Inschrijving voor tentamen kan daarna alleen via het OSP met een toestemmingsformulier van de studieadviseur.
  • Hertentamen inschrijven via KISS/TIS tot 5 dagen voor tentamendatum.
  • Raadpleeg altijd de cursusinformatie op Blackboard. Het is mogelijk dat naast de inschrijving via KISS/TIS voor de cursus via blackboard moet worden ingeschreven voor werkgroepen en/of practica.
Bijzonderheden
Dutch or English, course descriptions in English available at the secretariat