Zoek
English
  Studiegidsen 2010-2011
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Sociale Wetenschappen > 2010-2011 Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs 

History of education
Vakcode
PWPB080
Studiepunten
5
Periode
periode 1
Niveau
PW.B1
Doelstelling
  • Kennis van en inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en opvoeding vanaf ca. 1500 tot heden.
  • Kennis van en inzicht in de historische achtergronden van actuele onderwijs- en opvoedingsproblemen.
  • Kritische reflectie op hedendaagse onderwijs- en opvoedingspraktijken als historisch gegroeide (veranderende en veranderbare) praktijken.
eindtermen
1.3; 2.1; 3.1; 3.2; 3.3; 3.4
Inhoud / Omschrijving
In de cursus worden denkbeelden, ontwikkelingen en praktijken op het gebied van opvoeding en onderwijs gedurende de laatste vijf eeuwen behandeld. We besteden aandacht aan pedagogische en onderwijskundige stromingen, aan visies op kind en gezin en opvoedkundige praktijken, aan de wijze waarop de jeugd zich in de loop der tijd manifesteerde in het domein van de vrije tijd (verenigingsleven en jeugdculturen), en aan de vormgeving en inrichting van onderwijsvoorzieningen. Ook wordt ingegaan op de geschiedenis van de hulpverlening aan kinderen, jongeren en gezinnen. In de cursus worden relaties gelegd tussen historische en actuele ontwikkelingen, zodat studenten inzicht verwerven in de historische achtergronden van actuele discussies op het gebied van opvoeding en onderwijs. Het gaat om vragen als: hoe nemen we kinderen in de loop der tijd waar, wat zijn de visies op de kinderlijke ontwikkeling toen en nu, hoe werd de jeugd in de loop ter tijd waargenomen en benaderd door de professionals (pedagogen, artsen, e.d.), welke visies op leren kunnen we waarnemen en hoe werden onderwijspraktijken daardoor beïnvloed?
Literatuur
  • Bakker, N., Noordman, J. & Rietveld-vanWingerden, M. (2006). Vijf eeuwen opvoeden in Nederland. Assen: Van Gorcum. ISBN: 90 232 4162 2
Werkvormen
Hoorcolleges. Deze bijeenkomsten vinden tweemaal per week plaats.
Inlichtingen
Dr. J. Lenders, T: 3615766, E:
Coördinerend docent
dr. J.H.G. Lenders
Toetsingsvorm
Schriftelijk tentamen met meerkeuzevragen.
Inschrijving college
  • cursus: via KISS/TIS
  • tentamen: via KISS/TIS tot 5 werkdagen voor tentamendatum
Inschrijving tentamen
Via de Studenten Portal