Zoek
English
  Studiegidsen 2011-2012
Radboud UniversiteitStudiegidsen > Theologie

Godsdienstsociologie 

inleiding voor religiewetenschappers en theologen
Vakcode
FTR-BRS121
Studiepunten
5
Onderwijsvorm

Werkcolleges en een enkel hoorcollege.

Toetsvorm
Schriftelijk tentamen
Ingangsvoorwaarden
Geen
Doelstelling
Kennis van en inzicht in enkele klassieke en meer recente theoretische benaderingen in de godsdienstsociologie.

 

Inzicht in de mate van bruikbaarheid van deze verschillende benaderingen voor het kunnen verstaan en verklaren van de huidige religieuze situatie in Europa en Nederland.

 

Beschrijving
Ook al zijn we sinds William James gewend om de individuele, religieuze ervaring als de kern van religie te zien, religie is ook een sociaal fenomeen. Religie manifesteert zich ook altijd als deel van de sociale werkelijkheid en is zo van invloed op het sociale leven van groepen en collectieven. En omgekeerd beïnvloeden veranderingen en ontwikkelingen in het sociale leven van deze groepen en collectieven weer de wijze waarop en de vorm waarin religie zich als sociaal fenomeen kan manifesteren. Het bestuderen van religie als sociaal fenomeen is de taak van de godsdienstsociologie, waarbij de volgende vraag centraal staat: Waarom neemt religie binnen bepaalde culturen en samenlevingen zo'n prominente plaats in, zoals bijvoorbeeld binnen de Arabische wereld of binnen grote delen van het Afrikaanse continent, en waarom is religie binnen weer andere culturen en samenlevingen, zoals West-Europa, juist zo marginaal? Een vraag die op verschillende manieren wordt beantwoord afhankelijk van het theoretisch perspectief op de verhouding tussen religie en samenleving dat de godsdienstsocioloog inneemt.
Tegen de achtergrond van deze fundamentele vraag wordt ter inleiding op de basics van de godsdienstsociologie allereerst aandacht besteed aan het werk van drie klassieke theoretici: Marx, Durkheim en Weber. In het tweede deel van deze cursus wordt vervolgens gekozen voor een meer thematische benadering. Hierbij wordt onder meer aandacht besteed aan:  de secularisatie these, de these van de existential security, de rational choice theory, de theorie van de spiritual revolution alsmede aan de Weber-Troeltsch typologie van religieuze organisaties. De cursus sluit af met een derde deel waarin enkele voorbeelden van recent godsdienstsociologisch onderzoek worden besproken.
Literatuur

Hamilton, M. (20052). The Sociology of Religion. Theoretical and comparative perspectives. Second Edition. London: Routledge.

Bruce, S. (2011). Secularization. In Defence of an Unfashionable Theory. Oxford: Oxford University Press.

Clarke, P. (2010). The Oxford Handbook of the Sociology of Religion. Oxford: Oxford University Press.

Knoblauch, H. (1999). Religionssoziologie. Berlin: De Gruyter.
 

Het boek van Hamilton zal fungeren als handboek en dient men aan te schaffen. Delen van de overige literatuur zullen gebundeld worden in een reader of digitaal via Blackboard worden aangeboden.

Bijzonderheden
Geen
Inschrijving College
Via de Studenten Portal