Zoek
English
  Studiegidsen 2011-2012
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Letteren > Minorgids

Argumentatieanalyse 


Vakcode
LET-NEB1512
Studiepunten
5
Periode
3-4
Niveau
2/3
Ingangsvoorwaarden
geen
Inhoud van de cursus

In vele contexten doen schrijvers en sprekers hun best om de toehoorders of lezers met goede argumenten te overtuigen van hun standpunt. Denk aan debatten op de TV, voorlichtingscampagnes over gezond gedrag, commentaren en opiniebijdragen in de krant en recensies van boeken of films. Maar wat is eigenlijk een goed argument? In deze cursus leer je hoe argumentatie in elkaar zit en welke eisen je aan argumentatie moet stellen wanneer je een oordeel over de aanvaardbaarheid ervan wilt vellen. Bovendien maak je kennis met argumentatietheorie en -onderzoek.
De analyse en evaluatie van argumentatie wordt in de eerste periode geoefend aan de hand van Argument en tegenargument van Schellens en Verhoeven (1994). Daarin wordt aandacht besteed aan het argumentatiemodel van Toulmin, enkele elementaire begrippen uit de logica en verschillende soorten argumentatieschema's met bijbehorende evaluatiecriteria. In periode 4 bestudeer je literatuur op het gebied van argumentatietheorie en -onderzoek, o.a. over redelijkheid en overtuigingskracht en over de rol van drogredenen. Daarnaast maken studenten in periode 4 een werkstuk waarin ze verslag uitbrengen van de analyse van een aantal recensies.

Leerdoelen
De studenten maken kennis met centrale begrippen uit de argumentatieleer, verwerven vaardigheid in het analyseren en evalueren van betogende teksten en schriftelijke discussies en maken kennis met tekstanalytisch en experimenteel onderzoek naar argumentatie.
Onderwijsvorm

werkcollege

Contacturen per week
2
Toetsvorm

Het vak wordt afgesloten met twee deeltentamens en een werkstuk, die ieder voor 1/3 het eindcijfer bepalen.

Literatuur
P.J. Schellens & G. Verhoeven, Argument en tegenargument. Analyse en beoordeling van betogende teksten. Groningen: Martinus Nijhoff, 1994. [wordt in syllabusvorm beschikbaar gesteld]; reader met artikelen.
Inlichtingen
dr. L. Hustinx,