Search
Nederlands
  Prospectuses 2011-2012
Radboud universityProspectusesFaculty of Science > Bachelor Biologie

Energieconversie in de cel 

Please note that at this moment the course information presented below is not approved and subject to change.
(Course ID)
Vakcode
NWI-BP008B
(Credits)
Studiepunten
3
(Scheduled)
Periode
second quarter
Werkvormen (Teaching methods)
  • 14 uur hoorcollege
  • 16 uur projectwerk
  • 14 uur responsie-college
  • 36 uur zelfstudie
Vereiste voorkennis (Pre-requisites)
We bouwen voort op de kennis die verkregen is in eerdere onderdelen van thema 2. Deze voorkennis betreft de opbouw van de cel, principes van de chemische thermodynamica en redox processen, functie en werking van eiwitten, opbouw en werking van het elektronentransport systeem en proton-motive force, algemene biochemische routes en cycli.

 

Leerdoelen (Objectives)
  • Na afloop van de cursus heeft de student heeft een breed inzicht in de structurele, fysische en biochemische principes die levende organismen, in het bijzonder micro-organismen en planten, in staat stellen energie vast te leggen door absorptie van licht of door omzetting van chemische verbindingen.
  • U bent in staat op basis van deze inzichten processen die te maken hebben met het vastleggen van energie door micro-organismen en planten te analyseren en die kennis toe te passen op al dan niet in de cursus behandelde soorten. 
  • Uitgaande van deze inzichten bent u in staat te verklaren hoe planten en micro-organismen in staat zijn zich te handhaven in hun specifieke leefomgeving.

 

Beschrijving (Contents)

Ieder levend organisme (plant, dier, micro-organisme) moet voortdurend energie opnemen om te kunnen groeien of blijven voortbestaan. De energiebronnen hierbij zijn chemische verbindingen/ reacties of, zoals bij planten, licht. De energie die vrijkomt bij de omzetting van deze bronnen wordt in eerste instantie vastgelegd als ATP. Hiervoor bestaan twee universele mechanismen: substraat-niveau fosforylering (“substrate-level phoshorylation”; SLP) en elektronen-transport forsforylering (“electron-transport phosphorylation”; ETP). Uitgaande van deze algemene mechanismen onderzoeken we in twee deelcursussen de verscheidenheid aan energiemetabolismen bij micro-organismen en planten.  Hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

Energietransformatie van Micro-organismen
·          SLP en ETP: de fysische, chemische en biochemische basis (thermodynamica, redox reacties)
·          Metabole verscheidenheid van micro-organismen, een overzicht.
·          Het principe van de chemolithotrofie.
·          Leven zonder zuurstof: anaërobe ademhaling en gisting.
·          De rol van micro-organismen in de elementencycli van koolstof, stikstof en zwavel
Hiernaast werkt u in groepsverband aan een drietal casussen, waarin de collegestof wordt uitgediept of waarin u uw kennis toepast op praktische vraagstukken.

Energietransformatie van planten
·          Lichtreacties: de opbouw en werking van fotosystemen van planten en micro-organismen.
·          Het vastleggen van CO2 tot celmateriaal: de Calvin cyclus.
·          C3/ C4/ CAM metabolismen bij planten: aanpassingen aan verschillende licht- en leefomstandigheden.
Net zoals bij “Energietransformatie van Micro-organismen” werkt u tijdens de cursus aan een aan u aangereikte of door u zelf gekozen casus.

 

Tentaminering (Examination)

De cursus wordt beoordeeld aan de hand van de deelcijfers van het cursusonderdeel Micro-organismen, t.w. een schriftelijk deeltentamen (80%) en een casuspresentatie (20%), en van het cursusdeel Planten, eveneens een schriftelijk deeltentamen (80%) en een essay opdracht (20%). De beide deeltentamens worden gelijktijdig afgenomen. Voor elk van beide deelcursussen dient tenminste het cijfer 5 behaald te worden. Het eindcijfer is het gemiddelde van beide cursusonderdelen. Bij een deelcijfer lager dan 5 dient (alleen) het betreffende onderdeel herkanst te worden. Uitslagen worden bekend gemaakt via Blackboard.

Literatuur (Literature)
  • Syllabus "Energietransformatie in de cel. Deel 1. Micro-organismen"(als pdf bestand gratis te downloaden via Blackboard) 
  • Leerboek (verplicht): Lehninger, Principles of Biochemistry, D.L. Nelson & M.M. Cox; € 70,-
  • Leerboek (verplicht): M.T. Madigan, P.V. Dunlap & D.P Clark (2010): Brock, Biology of Microorganisms, 13de editie, Prentice-Hall (prijs ca € 75,-). (Dit boek wordt ook gebruikt bij de cursussen Geomicrobiologie en  Biologie van micro-organismen)
  • Verdere electronische informatie via Blackboard