Zoek
English
  Studiegidsen 2011-2012
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Rechtsgeleerdheid > Opleidingen

Nederlands recht masteropleiding afstudeerrichting staats- en bestuursrecht 

Karakteristiek van de afstudeerrichting staats- en bestuursrecht.

De afstudeerrichting staats- en bestuursrecht in de Masteropleiding Nederlands recht bouwt voort op de vakken staatsrecht en bestuursrecht en andere publiekrechtelijke vakken uit de Bacheloropleiding Nederlands recht. De afstudeerrichting biedt de mogelijkheid van verdieping en verbreding van kennis en inzicht op deze, voor de rechtspraktijk belangrijke, rechtsgebieden.

De afstudeerrichting kent als verplichte vakken bestuursrecht verdiept (7 EC) en een van de vakken staatsrecht (7EC). Voor het volgen van deze vakken gelden voorkennisvereisten.

Het vak bestuursrecht verdiept heeft een drietal hoofdthema's: a) Grondslagen en systeem, b. rechtsbescherming en c. Publiekrechtelijk vermogensrecht. Er wordt ondermeer aandacht besteed aan aan de grondslagen van het hedendaagse bestuursrecht, belangrijke ontwikkelingen in het stelsel van administratieve rechtsbescherming en het bestuurlijk schadevergoedingsrecht. Ook klassieke thema's, zoals 'overheid en privaatrecht', komen uitvoerig aan bod. Uiteraard zal er aandacht uitgaan naar actuele ontwikkelingen die verband houden met de Algemene wet bestuursrecht.

In de vakken staatsrecht verdiept: (1) Staatsrecht verdiept, (2) Amerikaans Staatsrecht,  (3) Decentralisatie /Gemeenterecht komt een gevarieerd scala van actuele thema's op de verschillende deelgebieden van het vakgebied - mede uit internationaal en rechtsvergelijkend perspectief - aan bod.

Naast het verplichte deel biedt de afstudeerrichting ruime keuzemogelijkheden, variërend van belastingrecht tot milieurecht, onderwijsrecht tot recht van de ruimtelijke ordening. De secties staats- en bestuursrecht achten het bovendien van belang erop te wijzen dat het mogelijk is dat studenten een of meer semesters aan een zusterfaculteit in het buitenland studeren en daar vakken volgen die deel uitmaken van het pakket van de afstudeerrichting.

Een keuze voor de afstudeerrichting staats- en bestuursrecht betekent een keuze voor een interessant en uitgebreid carrièreperspectief in de rechtspraktijk.

In vele sectoren van het maatschappelijke leven is er behoefte aan staats- en bestuursrechtelijke afgestudeerde juristen Nederlands recht. Denk daarbij niet alleen aan voor de hand liggende juridische (beleids- of wetgevings-) functies bij de centrale of decentrale overheid, maar ook aan de advocatuur, functies in allerlei dienstverlenende instellingen en - last but not least - functies binnen de rechterlijke macht.

 

Vakken

Regels voor samenstelling

1. Verplichte vakken: twee verplichte vakken met elk een studielast van 7 EC.

Bestuursrecht verdiept (7EC) en

Staatsrecht verdiept (7 EC) of Amerikaans Staatsrecht (7 EC) of Decentralisatie/Gemeenterecht (7 EC)

2. Gebonden keuzevakken: twee vakken met een gezamenlijke studielast van (ten minste) 14 EC.

Amerikaans staatsrecht (7 EC)  

Comparative Constitutional law (7 EC)

Decentralisatie/Gemeenterecht (7 EC)

Masterclass Bestuursrecht (14 EC) 

Milieurecht (7 EC)

Nederlands migratierecht (7 EC)

Onderwijsrecht (7 EC)           

Recht van de Ruimtelijke Ordening (7 EC )               

Staatsrecht Verdiept (7 EC)

3. Keuzevakken binnen of buiten de afstudeerrichting naar vrije keuze met een gezamenlijke studielast van 14 EC

 

 4. Academische scriptie 18 EC