Zoek
English
  Studiegidsen 2011-2012
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica > Bachelor Natuurwetenschappen

Panorama:Science for Innovation and Society 

Vakcode
NWI-MOL089
Studiepunten
6
Periode
Werkvormen
  • 24 uur hoorcollege
  • 144 uur practicum
Vereiste voorkennis
geen
Leerdoelen
Leerdoelen
Leerdoelen kwartaal 1-3
  • De student heeft kennis van specifieke onderwerpen die een rol spelen in Forensic Science
  • De student is in staat om het maatschappelijk nut van de besproken onderwerpen te verwoorden
  • De student is in staat de maatschappelijke implicaties van de besproken onderwerpen te verwoorden
Leerdoelen kwartaal 4
·         De student heeft sleutel experimenten van Forensisch onderzoek uitgevoerd en is in staat om de toepassingsmodelijkheden uit te leggen.
·         De student is in staat om de experimentele resultaten te analyzeren en in schriftelijke en mondelinge vorm te presenteren.
·         De student kan de resultaten in de context van een Forensisch onderzoek zetten en kritisch hun significantie bediscussieren.

Beschrijving
Doelstelling

 

Het vak ‘Panorama: Science for Innovation and Society’ (6 ECTS) heeft als doel om eerstejaarsstudenten van de vernieuwde bachelor Science kennis te laten maken met de maatschappelijke dimensies van de wetenschappelijke disciplines waarmee ze in aanraking komen. ‘Maatschappelijke dimensies’ heeft twee componenten:

 

  • a) Actualiteit en toepasbaarheid. Studenten maken kennis met de toepassingen van wetenschap en hun 'nut'

     

  • b) Maatschappelijke en ethische aspecten. Studenten maken kennis met de mogelijke maatschappelijke implicaties en ethische dillema's van wetenschap

     

Deze twee dimensies vullen elkaar aan en helpen studenten om vanaf het begin van hun studie rekening te houden met de complexe context waarin ze later zullen moeten functioneren. 

 

 Om de eenheid van de cursus te bewaren en de link met de maatschappelijke actualiteit duidelijk te maken wordt de cursus ‘thematisch’ ingevuld, dat wil zeggen: alle activiteiten van de cursus hebben een gemeenschappelijk thema als grondslag. Dit jaar is het thema ‘Forensic Science’.

Onderwerpen
Het vak loopt gedurende het gehele eerste jaar, maar heeft in de eerste 3 kwartalen een andere opzet dan in kwartaal 4.

 

a) Kwartaal 1-3: 2-wekelijkse bijeenkomsten van 2x45 minuten. Elk kwartaal zullen twee onderwerpen belicht worden. Elk onderwerp zal in twee bijeenkomsten besproken worden:

 

  • 1) In de eerste bijeenkomst zal een toponderzoeker van de faculteit een onderwerp toelichten dat aansluit bij de vakken die de studenten in dat kwartaal aan het volgen zijn en dat binnen het gekozen thema valt.

     

  • 2) In de tweede bijeenkomst zal met de studenten worden ingegaan op de bij het kopje ‘Doelstelling’ genoemde twee maatschappelijke dimensies (Luca Consoli zal deze bijeenkomsten verzorgen).

     

b) Kwartaal 4: in kwartaal 4 wordt een project uigevoerd (onder leiding van Kerstin Blank). Hier worden de meeste uren aan besteed.

 

Het project bestaat uit een serie scheikundige, biochemische en fysische experimenten, waarbij informatica een rol speelt. De studenten zullen een combinatie van deze experimenten uitvoeren met als doel het oplossen van een 'forensic case'. De studenten zullen informatie verzamelen, het experiment plannen, uitvoeren en uiteindelijk zelf de resultaten analyzeren. De resultaten zullen hints geven en moeten kritisch bekeken worden om de zaak op te kunnen lossen. De oplossing van deze 'criminal investigation' wordt beschreven in een verslag en mondeling gepresenteerd. Naast het leren van experimentele en academische vaardigheden zal de focus liggen op de mogelijkheden en de beperkingen van verschillende experimentele methoden in een forensische context.

 

 

Literatuur
beschikbaar via Blackboard
Bijzonderheden
de cursus loopt het hele jaar door.