Zoek
English
  Studiegidsen 2011-2012
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica > Bachelor Natuurwetenschappen

Microscopische technieken 

Vakcode
NWI-MOL045
Studiepunten
3
Periode
derde kwartaal
Werkvormen
  • 17 uur hoorcollege
  • 15 uur werkcollege
  • 2 uur excursie
  • 24 uur computerpracticum
Vereiste voorkennis
Wiskunde 1, Wiskunde 2, Lineaire Algebra, Fourieranalyse, Programmeren in Matlab.  

 

 

Leerdoelen
Na afloop van het college kan de student beslissen welke microscopische techniek het meest geschikt is voor een specifieke toepassing in de chemie en natuurkunde. Dit geschiedt op basis van overzicht over en inzicht in de diverse microscopische methoden, zoals optische, elektronen en scanning probe microscopie. Hij leert ook om te gaan met de verkregen beelden door toepassing van beeldbewerking met behulp van de computer.

 

Beschrijving

Chemie en vaak ook natuurkunde en biologie is de wereld van het kleine. Daarom geven beeldvormende microscopische technieken belangrijke informatie. Microscopen zijn in te delen in twee groepen:
1) “Far field”, waarbij de detectie geschiedt op afstand van het te onderzoeken object: optische en elektronenmicroscopie. De beeldvorming in deze instrumenten wordt uit de doeken gedaan, door licht en snelle elektronen te beschouwen als een golfverschijnsel. Hierbij komen ook technieken aan bod om “onzichtbare” faseobjecten zichtbaar te maken met behulp van filtering in het fourier-domein of interferentietechnieken.
2) “Near field”, waarbij de sensor (bijna) contact maakt met het object: scanning probe microscopie. Na introductie van scanning tunneling en atomic force microscopie wordt gekeken naar toepassingen in de oppervlaktechemie en fysica.

Ten slotte krijgt de bewerking van de verkregen beelden met de computer aandacht. Hiermee wordt ongewenste informatie weggefilterd en het gewenste beter zichtbaar gemaakt. Het college is tamelijk fysisch van karakter. Naast college en werkcollege is er ook een practicum dat uit computerexperimenten (Matlab) bestaat.

Onderwerpen
Far field technieken
  • Optische microscopie
    - Algemeen
    - Fasegevoelige microscopie
    - Polarisatie microscopie
    - Confocale microscopie
  • Elektronenmicroscopie
    - Transmissie elektronenmicroscopie (TEM)
    - Scanning elektronenmicroscopie (SEM)
    - TEM en kristallen
Near field technieken
  • Scanning probe microscopie
    - Atomic force microscopie (AFM)
    - Scanning tunneling microscopie (STM)
    - Scanning near field optical microscopie (SNOM)
Beeldbewerking
Tentaminering

Schriftelijk tentamen plus positieve beoordeling practicum.

 

Literatuur
  • Collegedictaat Microscopische technieken, door W.J.P. van Enckevort. Verkrijgbaar bij Onderwijsinstituut Moleculaire Wetenschappen.
  • Instructies computerpracticum, uitgereikt tijdens college.