Zoek
English
  Studiegidsen 2011-2012
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica > Bachelor Natuur- en Sterrenkunde

Radioastronomie 

Vakcode
NWI-NP030B
Studiepunten
3
Periode
derde kwartaal
Werkvormen
  • 16 uur hoorcollege
  • 10 uur projectwerk
  • 16 uur werkcollege
Vereiste voorkennis
1e jaar natuur- en sterrenkunde
Leerdoelen
  • De student begrijpt de fysische principes van radioastronomie
  • De student begrijpt de fysische principes van interferometrie en coherentie
  • De student begrijpt de principes van scintillaties
  • De student kent de belangrijkste vormen van radiostraling (thermische, synchrotron, cyclotron, lijn-emissie)
  • De student kent de belangrijkste bronnen van radiostraling (HI wolken, radio-straalstromen, versnelde elektronen/ladingen)
Beschrijving

Radio-astronomie is van oudsher een van de sterkste kanten van de Nederlandse sterrenkunde, en levert een volkomen nieuwe kijk op het Heelal. De emissie van de 21-centimeter lijn door neutraal waterstof is een van de belangrijkste instrumenten in het waarnemen van materie in het Heelal en wordt o.a. gebruikt voor het 'wegen' van sterrenstelsels en de indirecte detectie van donkere materie. Daarnaast leveren niet-thermische bronnen van radiostraling (met name synchrotron emissie) een schat van informatie op over hoog-energetische processen in ons Heelal zoals de versnelling van deeltjes in supernova restanten, over pulsar magnetosferen en over de samenstelling van kosmische straling. Radio astronomie ondergaat op dit moment een gedaanteverwisseling door de introductie van phased-array telescopen zoals LOFAR, de nieuwe Nederlandse radiotelescoop die nu operationeel is geworden, en de introductie van focal plane arrays in meer traditionele telescopen zoals de Westerbork array.

Het college zal de basisbegrippen van de radio-astronomie en interferometrie behandelen, en in het begeleidend college 'Astronomisch practicum 1' zullen deze direct in de praktijk worden gebracht in de Nijmeegse Radio-interferometer. In het college zal een overzicht gegeven worden van de sterkste bronnen van radiostraling in het Heelal en zal dieper worden in gegaan op de waarnemingen die mogelijk zijn door de emissie van 21-centimeter straling door het neutrale waterstof atoom (hyperfijn overgang).

Tentaminering
Schriftelijk tentamen + praktikum opdracht
Literatuur