Zoek
English
  Studiegidsen 2011-2012
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica > Bachelor Natuur- en Sterrenkunde

Interstellair Medium  

Vakcode
NWI-NB070B
Studiepunten
3
Periode
derde kwartaal
Werkvormen
  • 16 uur hoorcollege
  • 16 uur werkcollege
Vereiste voorkennis
1e jaar natuur- en sterrenkunde vakken; Stralingsprocessen
Leerdoelen
  1. De student heeft kennis van de basiscomponenten van het interstellaire medium
  2. De student begrijpt de belangrijkste fysische processen in het interstellaire medium
  3. De student kent de voornaamste waarneemmethoden en –technieken
  4. De student kan uit observationele resultaten fysische parameters van het interstellaire gas berekenen
Beschrijving
Het interstellaire medium (ISM) is de materie die zich bevindt in de enorme ruimte tussen de sterren. Het ISM bestaat uit gas en stof, doorvlochten met magneetvelden en hoogenergetische kosmische straling. Al deze componenten hebben een continue, complexe wisselwerking met elkaar. 
Sterren worden geboren uit interstellaire gas- en stofwolken, en aan het eind van hun leven blazen ze veel van hun materie weer terug het ISM in, bijvoorbeeld in supernova explosies. Uit deze materie ontstaan weer nieuwe sterren. Zo is het ISM een essentieel deel van de stervormingscyclus en het galactische ecosysteem. De eigenschappen en evolutie van sterrenstelsels zijn een resultaat van de interactie tussen de sterren en het ISM. Het interstellaire medium draagt de sporen van deze complexe en subtiele interacties, en geeft ons daardoor informatie over het verleden, heden en toekomst van een sterrenstelsel.
Dit college behandelt de verschillende fases en componenten in het interstellaire medium en de belangrijkste fysische processen. De verschillende manieren om het ISM waar te nemen zullen besproken worden aan de hand van de nieuwste resultaten. De nadruk zal liggen op de Melkweg, maar ook andere nabije sterrenstelsels zullen aandacht krijgen.
Tentaminering
Schriftelijk plus opgaven
Literatuur
Noodzakelijke en aanbevolen boeken zullen later bekend gemaakt worden.