Zoek
English
  Studiegidsen 2011-2012
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Sociale Wetenschappen > 2011/2012 Genderstudies

Gedragsproblemen 

Behavior problems
Vakcode
SOW-BPSPE46
Studiepunten
4
Periode
2e semester
Niveau
PS.B3.PE
Toelatingsvoorwaarden
alleen met propedeuse (psychologie of anderszins)
Doelstelling

Aan het eind van de cursus kan de student de verschillende theoretische modellen betreffende verslaving, eetproblemen, obesitas en enkele daarbij behorende onderzoeksparadigma's en behandelvormen uitwerken en kritisch evalueren.

Inhoud / Omschrijving

Deze cursus biedt een overzicht van de verschillende theoretische modellen over het ontstaan en handhaven van gedragsproblemen en hoe deze in onderzoek in (experimentele) paradigma's kunnen worden geoperationaliseerd. De cursus start met een inleiding op het thema van de cursus en een overzicht van de verschillende risicofactoren die in de (vroege) ontwikkelingsgeschiedenis een rol kunnen spelen in het ontstaan van gedragsproblemen. Achtereenvolgens worden in de cursus drie belangrijke gedragsproblemen besproken, namelijk verslaving, eetstoornissen en obesitas. Hierbij wordt eerst aandacht besteed aan epidemiologie, diagnostiek en etiologie en vervolgens wordt ingegaan op recente inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en komen mogelijke behandelvormen aan de orde.

Literatuur
Recente wetenschappelijke artikelen uit full tekst tijdschriften (50-70 pagina's) per bijeenkomst die vooraf bestudeerd dienen te worden.
Werkvormen
Hoorcolleges en geleide discussie.
Inlichtingen
Dr.T. van Strien, T: 024-3515596, E:
Toetsinformatie

multiple-choice tentamen

Inschrijving
  • Cursus: via de Student Portal (https://student.ru.nl/portal/dt)
  • Studenten die zijn ingeschreven voor een cursus zijn tevens voorwaardelijk ingeschreven voor het tentamen. Let op! Tentamendeelname is pas mogelijk als de student aan de voorwaarden van de OER voldoet. Studenten die na controle niet aan de voorwaarden voldoen worden voor het tentamen uitgeschreven. Inschrijving voor tentamen kan daarna alleen via het OSP met een toestemmingsformulier van de studieadviseur.
  • Hertentamen inschrijven via Student Portal tot 5 dagen voor tentamendatum.
  • Raadpleeg altijd de cursusinformatie op Blackboard. Het is mogelijk dat naast de inschrijving voor de cursus ook via blackboard moet worden ingeschreven voor werkgroepen.