Zoek
English
  Studiegidsen 2011-2012
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Sociale Wetenschappen > 2011/2012 Genderstudies

Politiek, macht en gender 

Politics, Power and Gender
Vakcode
MAN-BKV41
Studiepunten
6
Periode
Blok 3
Niveau
KV
Toelatingsvoorwaarden
Geen.
Doelstelling
Deelnemers zijn na de cursus in staat actuele discussies in vrouwenstudies/genderstudies begrijpen. Zij hebben een begin gemaakt met het vormen van een eigen theoretisch standpunt. Zij zijn in staat maatschappelijke verschijnselen vanuit theoretische perspectieven te bestuderen. 
Inhoud / Omschrijving
De cursus behandelt de ontwikkeling van het feminisme en vrouwenstudies/genderstudies en verschillende theoretische kaders, vooral voor zover die relevant zijn voor het begrijpen van politieke vraagstukken. Centraal hierbij is een kritische analyse van bestaande machtsverhoudingen en structurele ongelijkheden vanuit het perspectief van sekse en gender. We bespreken klassieke feministische debatten zoals die over wat is openbaar en wat is privé,  over verschil en gelijkheid en over eenheid en verscheidenheid. Centrale begrippen zijn: democratie, feminisme, gender, macht, patriarchaat, gelijkheid en verschil, constructie en deconstructie, autonomie en individualisering, intersectionaliteit. De cursus besteedt aandacht aan sekseverschillen in politieke participatie, de relatie tussen feminisme en burgerschap, identiteitspolitiek, het gebruik van manifesten om politieke uitspraken te doen, beeldvorming rond mannelijkheid en vrouwelijkheid in beleidsstukken, verschuivingen in het Nederlandse emancipatiebeleid en de relatie tussen emancipatie en integratie van migranten.

Tijdens de cursus wordt een actieve inbreng van studenten verwacht. Wekelijks schrijven studenten leesrapporten op basis waarvan er tijdens de bijeenkomst gediscussieerd zal worden. 

Literatuur

Artikelen

Werkvormen
Seminar
Coördinerend docent
Dr. M. Verloo.
Toetsingsvorm
Deelname, opdracht en tentamen.
Inschrijving college
Via de Studenten Portal
Inschrijving tentamen
Via de Studenten Portal