Zoek
English
  Studiegidsen 2011-2012
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Sociale Wetenschappen > 2011/2012 Genderstudies

Themagroep CA: Verwantschap en sociale netwerken en ritueel en symboliek 

Thematic course cultural anthropology
Vakcode
SOW-CAB1015
Studiepunten
6
Periode
periode 3
Niveau
MAW.CAOS.B1
Doelstelling

Verwantschap en sociale netwerken:

  • Studenten maken kennis met de an­tropologische begripsvorming rond huwelijk, verwantschap en sociale netwerken.
  • Studenten beschikken over een basis­kennis van verwantschapssystemen en kunnen complexe verwantschappelij­ke situaties juist benoemen.
  • Studenten maken kennis met de bete­kenis van de studie van verwantschap voor de antropologie, in verleden, heden en toekomst.
  • Studenten maken kennis met recente theoretische debatten over verwant­schap.

Ritueel en symboliek:

  • Studenten verwerven vergelijkend inzicht in een van de belangrijkste thema's van de culturele antropologie, eveneens relevant voor ontwikke­lingsstudies.
Inhoud / Omschrijving

Verwantschap en sociale netwerken
In de cursus wordt een uitvoerige toe­lichting gegeven op de antropologische verwantschapsterminologie en wordt deze geoefend via een internet-program­ma. Kernconcepten uit de antropologie van verwantschap zullen gerelateerd worden aan concrete etnografische case-studies. Studenten worden getraind om schematische verwantschaps­structuren te herkennen en toe te passen. Er wordt een beknopt overzicht gegeven van de antropologische theorievorming op dit terrein, en enkele actuele debatten over nieuwe familievormen, voortplan­tingstechnieken en gentechnologie wor­den aangegrepen om na te denken over de rol die verwantschap nog in ons leven speelt, en over welke betekenis verwant­schap heeft in toekomstige antropologi­sche studies naar sociale netwerken en relaties.

Ritueel en symboliek
Ritueel en symboliek vormen een klassiek, centraal en actueel thema van de culturele antropologie en het hart van het verschijnsel cultuur. Verschillende studies naar zowel sacrale als seculiere riten en symbolen behoren tot de canon van de discipline. Ook valt er op dit onderzoeksterrein een opmerkelijke progressie in theorievorming vast te stellen van van Gennep, Durkheim en Mauss, via Leach, Turner, en Douglas naar Myerhoff, Moore, Grimes en een jongere generatie antropologen. De thematiek wordt ingeleid met behulp van een vergelijkend perspectief waarbij etnografische voorbeelden uit verschillende typen van samenlevingen aan de orde komen.

Literatuur
  • Ritueel en symboliek: A. van Gennep (1960), reprinted 2004, The Rites of Passage, Routledge, London.
  • Verwantschap en sociale netwerken: J. Carsten (2004), After Kinship, CUP, Cambridge.
Werkvormen
Hoorcollege
Coördinerend docent
prof.dr. H. Driessen
Toetsingsvorm
Schriftelijk tentamen
Inschrijving college
Via studentenportal tot 7 dagen voor aanvang
Inschrijving tentamen
Via studentenportal tot 7 dagen voor aanvang