Zoek
English
  Studiegidsen 2011-2012
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Sociale Wetenschappen > 2011/2012 Genderstudies

Een noodzakelijk kwaad? Hoeren, hoerenlopers en de samenleving, 18e-20ste eeuw 


Vakcode
LET-GEBTC30
Studiepunten
10
Periode
1-2
Niveau
4
Toelatingsvoorwaarden

geschiedenisstudenten (themacollege): zie OER-geschiedenis
nb: studenten minor Genderstudies Letteren dienen omtrent de ingangsvoorwaarden contact op te nemen met docente dr. M. Hulsken

Doelstelling

Zie studiegids themacollege. Studenten trainen onderzoeksvaardigheden, met name het vinden en beoordelen van relevante schriftelijke en visuele bronnen, mondelinge presentaties en verslaglegging.

Inhoud / Omschrijving

Prostitutie is van alle tijden; toch is het ook een controversieel onderwerp. Voor historici vertegenwoordigen prostituees en hun klanten, en de manier waarop zij door de omringende samenleving werden gedoogd, bestreden dan wel gereglementeerd interessante onderzoeksobjecten en invalshoeken. Voor zogenaamde ‘moderne’ samenlevingen zoals Nederland, is het fenomeen prostitutie een precair onderwerp. Enerzijds worden prostituees gezien als, ‘heel gewoon’, de beoefenaren van het oudste beroep ter wereld, met een eigen vakbond en al. Anderzijds is het problematisch als politici ‘gesnapt’ worden als zij het hoerenlopen als privé hobby uitoefenen. Tenzij je Berlusconi heet en onderdeel uitmaakt van de Italiaanse samenleving.
Dit themacollege vertrekt vanuit de claim dat de manier waarop met prostitutie wordt omgegaan, veel zegt over de omringende samenleving. Door de bestudering van prostitutie kan de historicus allerlei paradoxale en dubbele morele standaarden uit het verleden bloot leggen. De bestrijding van prositutie, die vooral op gang komt vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw, is afkomstig uit wel heel verschillende hoeken: religieuzen, feministen, politici en hygienisten, om er slechts enkele te noemen. Allemaal hadden ze er een heel besliste opinie over. Wat de hoeren er zelf van vonden, wie zij precies waren en waarom zij dit oudste beroep van de wereld uitoefenden, dat alles vinden we zelden terug in de geschiedenisboekjes. Ook dat perspectief wordt nadrukkelijk meegenomen in dit onderzoekscollege. Verder willen wij hardnekkige schotten tussen economische en sociale geschiedenis, cultuur en politiek slechten, en vanuit een interdisciplinair perspectief naar het fenomeen prostitutie kijken. Wij proberen zoveel mogelijk met primair bronnen materiaal te werken: kranten, tijdschriften, egodocumenten, juridische stukken, overheid- en beleidsstukken.

Literatuur

leesplank (De Verdieping)

Werkvormen

werkcolleges met opdrachten

Inlichtingen
Marloes Hülsken,
Coördinerend docent
dr. A. Janssens, dr. M. Hülsken
Toetsingsvorm

Tentamen over literatuur en collegestof na periode 1, presentaties en werkstuk in periode 2

Inschrijving college
Via de Studenten Portal
Inschrijving tentamen
Via de Studenten Portal