Zoek
English
  Studiegidsen 2011-2012
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Sociale Wetenschappen > 2011-2012 Psychologie Master

Voorwoord 

Dit is de studiegids voor de master psychologie van het Universitair Onderwijsinstituut Psychologie en Kunstmatige Intelligentie. In deze studiegids treft u een beschrijving aan van de masteropleiding psychologie, evenals algemene informatie over de organisatie van het onderwijs en een aantal regelingen met betrekking tot de studie.
Het aangeboden onderwijsprogramma betreft een aanbod onder voorbehoud, aangezien er altijd door overmacht of onvoorziene omstandigheden wijzigingen kunnen optreden. Aan het thans aangeboden programma kunnen dan ook geen rechten ontleend worden om een bepaald onderwijsonderdeel te volgen. In voorkomende gevallen zal getracht worden om de gevolgen van een eventuele wijziging voor de studenten tot een minimum te beperken.
Alle studenten worden geacht op de hoogte te zijn van de informatie en regelingen met betrekking tot hun opleiding, zoals deze in deze gids en op internet vermeld staan, evenals van wijzigingen, en aanvullingen, die op de erratumvelden in Blackboard (cursusondersteunende website), bekend gemaakt worden.

Algemene informatie voor studenten over de Radboud Universiteit, wonen-leven-welzijn, financiën, studiefinanciering, toelating en inschrijving, studentenvoorzieningen, studieverenigingen en studentenorganisaties en nuttige adressen en telefoonnummers zijn te vinden op de website van de Radboud Universiteit. Op deze site staat ook het studentenstatuut van de RU: www.ru.nl/studenten/

De masteropleiding Psychologie
De masteropleiding psychologie in Nijmegen is een eenjarige, voltijdse dagopleiding die toegankelijk is voor alle studenten met een bachelor psychologie.

De master Psychologie leidt op voor het academische beroepsveld van psycholoog en voor andere academische beroepen die gebruik maken van gedragswetenschappelijke kennis en methoden. Het profiel van de Nijmeegse master Psychologie berust op drie peilers: (1) de opleiding is academisch van aard, d.w.z. geënt op kennis van de wetenschappelijke psychologie en de beoefening van het psychologisch onderzoek, (2) de opleiding is interdisciplinair, d.w.z. in de opleiding leert de student verschillende deelgebieden der psychologie te integreren zowel wat betreft kennis als in toepassing, en (3) de opleiding slaat hanteerbare bruggen naar de maatschappelijke praktijk.

Centraal in deze master staat het in de maatschappelijke praktijk gebruiken van wetenschappelijk onderzoek en op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde kennis. Dit wordt vormgegeven in cursorisch onderwijs en in een stage en masterthese. De laatste zijn waar mogelijk geïntegreerd in een afstudeerproject. Het programma is zodanig ingericht, dat studenten bij voldoende inzet geacht worden het programma binnen één jaar af te ronden.

Er worden drie mastervarianten onderscheiden binnen de masteropleiding psychologie:

  1. Gezondheidszorgpsychologie; website: www.ru.nl/psychologie/master/gzp/
  2. Gedragsverandering; website: www.ru.nl/psychologie/master/gedragsverandering/
  3. Arbeid, Organisatie en Gezondheid; website: www.ru.nl/psychologie/master/arbeid-organisatie-gezondheid/

De beroepsmogelijkheden voor elk van deze varianten zijn divers. Door de brede opleiding vinden afgestudeerde psychologen werk op allerlei terreinen waar het menselijke gedrag een belangrijke rol speelt: hulpverlening en (beleids)advies aan individuen, maar ook aan groepen en organisaties zoals bedrijven en overheidsinstellingen. Voor studenten die zich verder willen scholen tot therapeut is er een aantal postmaster opleidingen. Het aantal opleidingsplaatsen is echter beperkt en er is sprake van selectie, zodat maar een deel van de studenten ook daadwerkelijk toegelaten wordt tot een dergelijke opleiding. Goede prestaties verhogen de kans om toegelaten te worden tot latere selectieve vervolgopleidingen.

Voor studenten die zich verder willen bekwamen in het doen van onderzoek is er de mogelijkheid om aansluitend op de bachelor psychologie een een selectieve tweejarige Engelstalige researchmaster te volgen. Deze masteropleidingen binnen het Onderwijsinstituut Psychologie en Kunstmatige Intelligentie worden verzorgd in nauwe samenwerking met de onderzoeksinstituten. De researchmasteropleiding Cognitive Neuroscience is gekoppeld aan het Donders Centre for Cognition (DCC), en de researchmasteropleiding Behavioural Science aan het Behavioural Science Institute (BSI). Voor meer informatie raadpleeg de website http://www.ru.nl/socialewetenschappen/studiegids/

De opleiding Kunstmatige Intelligentie
In het Onderwijsinstituut Psychologie en Kunstmatige Intelligentie is naast de opleiding Psychologie de opleiding Kunstmatige Intelligentie ondergebracht. De internationale Engelstalige Master opleiding Artificial Intelligence kent twee specialisatievarianten: Cognitive Artificial Intelligence (CAI) en Brain-computer interfacing (BCI). Alle informatie over de opleiding Kunstmatige Intelligentie is te vinden in de studiegids Kunstmatige Intelligentie. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de coördinator, dr. P. Kamsteeg, tel. 024-3612682, ) of de webpagina worden bezocht: http://www.ru.nl/ai

Namens alle medewerkers en medewerksters van het Onderwijsinstituut Psychologie en Kunstmatige Intelligentie wens ik u allen een voorspoedig en succesvol studiejaar toe.

Prof.dr. Daniël H. J. Wigboldus,
Directeur