Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Letteren > Bachelor Duitse taal en cultuur

Deutsche Kultur im historischen Kontext 


Vakcode
LET-DTC3222
Studiepunten
5
Periode
3-4
Niveau
2
Ingangsvoorwaarden

De cursus wordt in het Duits gegeven en ondersteund met Duitstalig lesmateriaal. Deelname vereist kennis van de Duitse taal op vwo-niveau resp. tenminste zeer goede passieve kennis van het Duits. Gezien de thematiek is ook enige algemene kennis van geschiedenis vereist, eveneens op vwo-niveau.

Inhoud van de cursus

De Duitse cultuur is ingebed in de Europese cultuur en als buurland en grootste handelspartner is Nederland met Duitsland meer dan met andere Europese landen verbonden. Geldt dit echter ook voor de cultuur? Duitsland is een federalistisch georganiseerd land en dat heeft de cultuur van dit land op geheel eigen wijze bepaald. De beginselen van de Duitse cultuur zijn in de middeleeuwen te zoeken. Hoewel ze nauw verband houden met de toenmalige politieke en religieuze ontwikkelingen is echter niet het ontstaan van het middeleeuwse keizerrijk van invloed maar de verspreiding van de Duitse taal als volkstaal.

Aan het einde van de 18e eeuw wordt de basis voor de ‘Kulturnation’ gelegd: door taal en cultuur ontstaat de verbindende eenheid die tot de natiestaat leidt. Aan het begin van de 21e eeuw is dit ideaal nog steeds levendig. Op 3 oktober 2008 refereerde de toenmalige Bundespräsident Horst Köhler ter gelegenheid van dag van de Duitse Eenheid aan dit ideaal en ontleende daaruit een opdracht aan de huidige generatie Duitsers.

De cursus behandelt Duitse cultuur aan de hand van een aantal geselecteerde voorbeelden en legt de klemtoon op verschillende wetenschappelijke en methodische invalshoeken. Om deze reden zullen verschillende docenten de cursusdeelnemers vanuit hun vakgebied binnen de Duitse taal en cultuur kennis laten nemen met relevante en specifieke vraagstukken.

Leerdoelen
Aansluitend op de vwo-basiskennis van de Duitse geschiedenis leert de student de belangrijkste ontwikkelingen van de Duitse cultuurgeschiedenis te analyseren, in intercultureel perspectief te plaatsen en op de Europese context te betrekken. De cursus helpt studenten de hiervoor nodige interculturele competenties te ontwikkelen. Aan de hand van de opdrachten oefenen studenten de vaardigheid om onder begeleiding een relevant, specifiek vraagstuk uit de Duitse cultuurgeschiedenis met behulp van passende onderzoeksmethoden te onderzoeken. De opdrachten zijn eveneens ter verbetering van zowel de mondelinge als schriftelijke taalvaardigheid Duits bedoeld. Studenten krijgen feedback op hun talige presentaties en leren tegelijkertijd zelf hun talig vermogen inschatten en te verbeteren.

Onderwijsvorm
Werkcollege. Van studenten wordt zowel wekelijkse literatuurstudie voorafgaand aan het college als actieve deelname tijdens het college verwacht. Dat betekent naast de opdrachten ook actieve deelname aan het gesprek in het college. De cursusdeelnemers werken in kleine teams aan verschillende lemma’s die via blackboard in een portfolio worden samengesteld en hun visie op de Duitse cultuurgeschiedenis weergeven.
Contacturen per week
2,5 uur per week
Toetsvorm
Voorwaarde voor toetsing is actieve deelname aan het college. Aanwezigheid is verplicht (100%). Getoetst wordt d.m.v. afzonderlijke opdrachten die als ‘lemma’s’ in een virtueel portfolio worden verzameld.
Literatuur
  • Alexander Demandt: Über die Deutschen. Eine kleine Kulturgeschichte. Bonn: Bundeszentrale für politische Bildung 2009, € 7,00 (Gruppenbestellung über BpB)
  • Wilhelm Gössmann: Deutsche Kulturgeschichte im Grundriß. Düsseldorf: Grupello Verlag Bruno Kehrein 2006, € 16,80, ISBN 978-3-89978-045-1
  • Christoph Parry: Menschen Werke Epochen: Eine Einführung in die deutsche Kulturgeschichte. Deutsch als Fremdsprache. Ismaning: Hueber 2004 , € 29,99, ISBN 978-3-19-001498-9

Meer informatie over aanvullend materiaal wordt via Blackboard verstrekt.

Inlichtingen
drs. R. Gerritsen,