Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Letteren > Bachelor Engelse taal en cultuur

Survey Amerikaanse geschiedenis 


Vakcode
LET-AMB2401SCON
Studiepunten
5
Periode
eerste semester
Niveau
2
Inhoud van de cursus

In periode 1 komen de geschiedenis van de Native Americans, de koloniale periode, de Onafhankelijkheidsoorlog en de politieke, economische en maatschappelijke ontwikkelingen in de negentiende eeuw uitgebreid aan de orde. Periode 1 wordt afgesloten met een diepgaande analyse van de oorzaken en gevolgen van de Amerikaanse Burgeroorlog.

In de tweede periode wordt enerzijds de nadruk gelegd op de opkomst van de Verenigde Staten als politieke, economische en militaire wereldmacht en de daaruit voortvloeiende oorlogen tegen dictatoriale agressors gedurende WO II en de Koude Oorlog. Anderzijds kan onmogelijk voorbijgegaan worde aan de grote tegenstellingen die de Amerikaanse maatschappij tot op het bot verdeeld hebben: immigratie, de verhouding tussen blank en zwart (racisme en discriminatie), de cultuurkloof tussen jongeren en ouderen (hippies, drugs) en tenslotte de Vietnamoorlog.

 

Leerdoelen
Je hebt een gedegen kennis van de politieke, sociale en economische ontwikkelingen binnen de geschiedenis van de Verenigde Staten. Deze kennis is zonder meer noodzakelijk om de meer specifieke themata van de andere cursussen (de literatuur, het politieke en juridische systeem, de kunst, de populaire cultuur, enz.) in hun historische context te kunnen plaatsen.
Onderwijsvorm

hoorcollege. Deze cursus wordt in het Nederlands gegeven. This course is taught in Dutch.

Contacturen per week

Onderwijsvorm: 3 uren hoorcollege per week

Toetsvorm

-          schriftelijk deeltentamen 16e-19e eeuw aan het einde van periode 1:

-          schriftelijk deel- tentamen 20e eeuw aan het einde van periode 2. Het eindresultaat is het gemiddelde van beide tentamens. Daarbij de opmerking dat beide deeltentamens voldoende moeten zijn (5,6).

-          Een paper over een zelfgekozen onderwerp uit de Amerikaanse geschiedenis (8-10 pagina’s).

 

Literatuur
M.B. Norton, e.a., A People and a nation. A History of the United States (brief  9th edition, New York, 2011).

Nader uit te reiken artikelen.

 

Inlichtingen
Dr. J. Geurts, E. 10.12,