Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Letteren > Bachelor Romaanse talen en culturen

Geschiedenis Franse Cultuur 


Vakcode
LET-RTCF105
Studiepunten
5
Periode
1 en 2
Niveau
1
Ingangsvoorwaarden
VWO Frans, goede passieve beheersing van het Frans
Inhoud van de cursus
In deze cursus maakt de student kennis met de culturele en politieke ontwikkelingen van Frankrijk vanaf het begin van de XVIIIe eeuw tot aan de tweede Wereld Oorlog. Centraal staat de culturele en politieke positie van Frankrijk binnen de (West)-Europa. Kwesties als de invloed van Engeland en Holland in de XVIIIe eeuw, de Franse Revolutie, het fenomeen Napoleon, de Parijse Commune, de Dreyfus affaire, de opkomst van de vakbewegingen, de Eerste Wereldoorlog komen in dit college aan bod. Naast de politieke geschiedenis wordt er ingegaan op culturele stromingen en belangrijke maatschappelijke gebeurtenissen. 
Leerdoelen
De student kent de belangrijkste ontwikkelingen in de geschiedenis en cultuur van Frankrijk en is in staat daarop kritisch te reflecteren. Hij/zij is daardoor in staat de stof die aangeboden wordt in de cursussen Franse Letterkunde in de maatschappelijke en historische context te plaatsen. Hij/zij is in staat een mondelinge voordracht te houden over een van de onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen.

 

Onderwijsvorm
hoor- en werkcollege
Contacturen per week
2
Toetsvorm

Mondelinge voordracht (voorwaarde voor deelname aan tentamens). Twee schriftelijke tentamen na resp. periode 1 en 2. Beide toetsen hebben het gewicht van 50% van het eindcijfer. Voor elke toets moet minimaal een 5 behaald worden, het gemiddelde van beide cijfers moet minimaal een 6 zijn.

Literatuur
P. Bezbakh, Petit Larousse de l'histoire de France, Paris, Larousse, 2011 (ISBN 978-2-03-586102-3).
Inlichtingen