Search
Nederlands
  Prospectuses 2012-2013
Radboud universityProspectusesFaculty of Science > Bachelor Biologie

Oriëntatiecursus CEM: schrijfvaardigheid 

(Course ID)
Vakcode
NWI-FCEM02B
(Credits)
Studiepunten
3
(Scheduled)
Periode
Werkvormen (Teaching methods)
  • 2 uur begeleid individueel project werk
  • 16 uur groepsgewijs college
Leerdoelen (Objectives)
Helder en bondig leren schrijven via een intensieve training, zodanig dat ook een leek het verhaal begrijpt.
Beschrijving (Contents)
Effectief Schrijven

 

 

Vind je het soms ook zo moeilijk aan niet-vakgenoten uit te leggen waar jij in je studie mee bezig bent? Na de module Effectief Schrijven gaat je dat in ieder geval beter af. Ook bèta’s kunnen levendig en begrijpelijk (leren) schrijven!

 

In een intensieve training van zeven bijeenkomsten leer je onderwerpen uit je vakgebied zo te beschrijven, dat een geïnteresseerde leek van enig niveau je verhaal begrijpt en met plezier leest. Tijdens de bijeenkomsten besteden we aandacht aan de logische structuur voor een tekst, tips om je verhaal te verlevendigen en veelvoorkomende stijlfouten.

 

Effectief Schrijven is een stoomcursus met veel praktische tips en learning by doing. Je schrijft in totaal drie teksten, waarop je zowel van je docent als van je medestudenten feedback krijgt. Die teksten zijn bijvoorbeeld een onderzoeksvoorstel of managementsamenvatting van een onderzoeksverslag, de werking van een systeem of apparaat, een ingezonden brief, een bijdrage aan een webdiscussie of een populair wetenschappelijke tekst. Je doelgroepen zijn geïnteresseerde niet-vakgenoten: de lezers van de wetenschapsbijlage van Volkskrant of NRC, maar ook informatiezoekers op Wikipedia of opdrachtgevers en subsidiegevers voor een onderzoek.

 

Hulpmiddel is het boek Journalistiek Schrijven voor het hoger onderwijs, een praktisch handboek voor alle soorten teksten.

 

Je geeft zelf feedback op de teksten van je medestudenten. Tijdens de bijeenkomsten bespreken we de teksten, we kijken wat er goed aan is, wat beter kan en vooral hoe.

 

Voorbereiding op het eerste college:

Lees hoofdstukken 2, 3 en 4 van het boek Journalistiek Schrijven voor het hoger onderwijs.

 

 

Onderwerpen (Subjects)

Diverse schrijfopdrachten, met als eindopdracht het schrijven van een populair wetenschappelijke tekst.

Tentaminering (Examination)
Het eindcijfer wordt voor 50% bepaald door de (revisie van) je laatste opdracht, 50% door het niveau van eerdere bijdragen en de manier waarop je feedback geeft op teksten van anderen en je inzet tijdens de cursus.

 

Literatuur (Literature)
VERPLICHT
Journalistiek Schrijven voor het hoger onderwijs (2010), Henk Donkers, Selma Markhorst, Marij Smits, uitgeverij Coutinho.

 

Bijzonderheden (Extra information)

AANWEZIGHEID IS VERPLICHT! Na twee keer afwezig te zijn geweest, volgt automatisch uitsluiting en moet je de cursus een ander kwartaal doen.

Als je een keer door omstandigheden bent verhinderd te komen, meldt dit dan (liefst vooraf!) aan de docent.