Search
Nederlands
  Prospectuses 2012-2013
Radboud universityProspectusesFaculty of Science > Bachelor Biologie

Cytologie en histologie 

Please note that at this moment the course information presented below is not approved and subject to change.
(Course ID)
Vakcode
NWI-BP006B
(Credits)
Studiepunten
3
(Scheduled)
Periode
second quarter
Werkvormen (Teaching methods)
  • 20 uur hoorcollege
  • 40 uur practicum
  • 1 uur responsie-college
  • 20 uur zelfstudie
Vereiste voorkennis (Pre-requisites)
VWO-niveau vooropleiding.
Leerdoelen (Objectives)

In deze cursus maak je kennis met klassieke en moderne beeldvormingstechnieken (lichtmicroscopie, electronenmicroscopie, confocale microscopie  etc.) als methodes voor onderzoek van weefels, gefixeerd dan wel levend.

Je moet de elementaire celstructuren/bouwstenen van dierlijke cellen kennen en en herkennen en hun functie kunnen beschrijven. In de histologie van de vier basisweefsels moet je de organelspecialisaties van cellen kunnen beschrijven die ten grondslag liggen aan de specifieke eigenschappen van een weefsel. Voorts moet je de taakverdelingen van cellen binnen weefsels kunnen onderscheiden.

Beschrijving (Contents)

Het cursusonderdeel cytologie en histologie gaat in op de volgende aspecten van de cytologie: celmembranen en celcontacten, cytoskelet, celorganellen (celkern, mitochrondria, endoplasmatisch reticulum, Golgi complex). De histologie besteedt aandacht aan de tussenstof en cytologische specialisaties leidend tot de vier basisweefsels, namelijk epitheel, steunweefsels (bindweefsel, kraakbeen en bot), spieren en zenuwweefsel. Bloed komt in deze fase heel kort aan de orde (als steunweefsel met een vloeibare tussenstof) maar wordt later in het curriculum uitgebreid behandeld. De histologie van de basisweefsels wordt verder geillustreerd met alledaagse voorbeelden zoals effecten van training en fitness op spierkwaliteit, bot- en kraakbeenproblematieken etc. De hoorcolleges in de ochtend leiden int tot practica in de middag. IN het sutdiejaar 2011/2012 zal het practicum geheel vernieuwd worden aangeboden in een moderne ICT-omgeving (versatest) die de studenten in de gelegenheid stelt de vier basisweefsels stap voor stap te doorgronden en remedierend te bestuderen. Vervolgens worden echte preparaten microscopisch bestudeerd. De toetsing zal voor het eerst in ons curriculum electronisch worden uitgevoerd in de versatestomgeving.

Onderwerpen (Subjects)
Cytologie, Epitheel en Klieren, Steunweefsels (bloed, bindweefsel, kraakbeen en bot), spierweefsels, zenuwweefsel.
Tentaminering (Examination)

Electronisch tentamen (100% eindcijfer) met multiple choice, open ending en essaycomponenten en tekstanalyse.

Literatuur (Literature)
  • Verplicht leerboek: Junqueira et al. Functionele histologie, recente druk (via BeeVee); ongeveer Euro 70 ( dit boek heb je later in het curriculum meerdere keren nodig).
  • Syllabus/practicumhandleiding
Bijzonderheden (Extra information)

contact: mw. D. Maurits, 3653244,