Search
Nederlands
  Prospectuses 2012-2013
Radboud universityProspectusesFaculty of Science > Bachelor Biologie

Ecofysiologie 

(Course ID)
Vakcode
NWI-BB018B
(Credits)
Studiepunten
6
(Scheduled)
Periode
third quarter
Werkvormen (Teaching methods)
  • 20 uur hoorcollege
  • 0.4 uur individuele begeleiding
  • 50 uur practicum
  • 5 uur werkcollege
Vereiste voorkennis (Pre-requisites)

Het is noodzakelijk om voorafgaand aan deze cursus de volgende vakken te hebben gevolgd:

  • Evolutie en ontwikkelingsbiologie van planten
  • Energieconversie in de cel (m.n. fotosynthese)
  • Plantenfysiologie
Neem contact op met de cursuscoördinator als je deze vakken niet hebt gevolgd.
Leerdoelen (Objectives)

In deze cursus bestudeer je de relaties tussen planten en hun abiotische en biotische milieu. Centraal staan hierbij de eigenschappen die hun levens- en voortplantingskansen bepalen. Milieucondities kunnen variëren in tijd en ruimte, en planten moeten hierop kunnen reageren om succesvol te zijn, zowel op het niveau van het welzijn van het individu als (uiteindelijk) op het niveau van overleving van de populatie. Echter, ook stabiele milieucondities kunnen specifieke eisen stellen aan de planten die er leven. De wijze waarop planten zich aanpassen aan deze al dan niet wisselende milieu-condities zal de kern vormen van deze cursus. Je leert hierbij niet alleen het doel van deze aanpassingen op korte en lange termijn (denk hierbij bijv. aan de analyse van uiteindelijke kosten en baten), maar ook de mechanismes van dergelijke aanpassingen. Bovendien zul je inzicht krijgen in de wijze waarop aanpassingsmechanismen gestuurd worden binnen het organisme.

De leerstof bestudeer je aan de hand van een reader met theorie en illustratieve voorbeelden; daarnaast geven hoorcolleges je ondersteuning bij het je eigen maken van de theorie, en zul je tijdens een excursie leren de verschillende onderdelen te integreren in een "real world" situatie. Dit onderdeel sluit je af met een schriftelijk tentamen.

Tijdens het practicum zul je leren om zelfstandig een onderzoeksvraag te formuleren, een experimentele proefopzet uit te werken, en experimenten uit te voeren. De tijdsplanning hiervan zal voor een deel je eigen verantwoordelijkheid en die van je groep zijn. Vervolgens sluit je dit onderdeel af met een mondelinge presentatie, waarbij je er blijk van geeft de theorie en interpretatie van de experimenten betreffende het eigen onderzoeksonderwerp te beheersen.

Beschrijving (Contents)

Deze cursus gaat in op de ecofysiologie van planten. De volgende thema's komen hierbij aan bod:

  • verwerving van resources (hoe komen planten aan hun natuurlijke hulpbronnen - nutriënten, water, licht, ruimte etc.)
  • groei en allocatie (welke factoren bepalen groei, en wat bepaalt in welke organen of processen geïnvesteerd wordt)
  • stressfactoren en -responsen (hoe passen planten zich aan bij veranderingen in hun milieu en bij suboptimale condities)
  • heterogeniteit en diversiteit (hoe toepasbaar is de bovengenoemde theorie in "the real world", waar planten interacteren in vegetaties en waar zelden één factor maar beperkend is)
Tentaminering (Examination)

De beoordeling bestaat uit een theoretische (schriftelijk tentamen) en een practische component (practicum)

Bijzonderheden (Extra information)

De cursus wordt in lintvorm gegeven gedurende twee dagen per week. Het tentamen over de theorie wordt halverwege de cursus gegeven. De practicumdagen zijn verplicht en nemen een groot deel van de tweede helft van de cursus in. Je bent hier volle dagen mee bezig!