Search
Nederlands
  Prospectuses 2012-2013
Radboud universityProspectusesFaculty of Science > Bachelor Biologie

Humane functionele histologie 

Please note that at this moment the course information presented below is not approved and subject to change.
(Course ID)
Vakcode
NWI-BP025B
(Credits)
Studiepunten
3
(Scheduled)
Periode
fourth quarter
Werkvormen (Teaching methods)

12 uur hoorcolleges, 6 middagen practicum van 3,5 uur (inclusief responsiecolleges), 36 uur zelfstudie.

Vereiste voorkennis (Pre-requisites)
Bij dit blok wordt ervan uitgegaan dat de student(e) beschikt over het VWO-diploma "Natuur en gezondheid" of een hiermee gelijkwaardige opleiding en dat zij/hij de cursus Thema 2, Cel en Homeostase met nadruk op het onderdeel "Structuur en functie van cellen en weefsel" met goed gevolg heeft afgelegd.
Leerdoelen (Objectives)

Om een goed inzicht te verkrijgen in de bouw en functie van het menselijk lichaam is een grondige kennis van de microscopische opbouw van de organen noodzakelijk. Om een orgaan goed te begrijpen dient men te weten hoe de situering ervan in het lichaam is, uit welke weefsels dit orgaan is opgebouwd en hoe deze een samenhangend geheel vormen. Een weefsel is samengesteld uit cellen en de producten die door deze cellen aan de omgeving zijn afgegeven. Al deze facetten van onderstaande organen en orgaansystemen zullen in deze cursus aan de orde komen. De speciele histologie (voorheen microscopische anatomie) wordt bestudeerd van:

  • Hart en vaten (circulatoire systeem)
  • Longen en luchtwegen (tractus respiratorius)
  • Oesophagus, maag en darmkanaal,  en de lever (tractus digestivus)
  • Nieren en urinewegen (tractus uropoeticus)
  • Huid, haar en klieren.

Bij de practica die zeer nauw zullen aansluiten bij de collegestof, wordt aan de hand van humane microscopische preparaten en .ppt files met lichtmicroscopische en electronenmicroscopische afbeeldingen de te bestuderen stof verder uitgediept. Aan het einde van ieder practicum zullen diagnose-dia's gemeenschappelijk besproken worden.

Beschrijving (Contents)
Een organisme is opgebouwd uit cellen of producten ervan en dat geldt natuurlijk ook voor het menselijk lichaam. Het ene orgaan, zoals bijv. de lever bestaat nagenoeg geheel uit cellen maar als er naar steunweefsel gekeken wordt, bijv. botweefsel dan voert de extracellulaire substantie de boventoon. Dit heeft uiteraard direct te maken met de functie van het betreffende weefsel: Van leverweefsel wordt een geheel andere activiteit verwacht dan van botweefsel. Met andere woorden: Andere vorm, andere functie. Dit geldt ook op cellulair niveau in een orgaan. Een cel uit het filterlichaam van de nieren ziet er geheel anders uit dan een cel uit het afvoerende buizensysteem van dit orgaan. Dus aan de vorm, inhoud van een cel kan men reeds een indruk krijgen van de functie die deze cel zal hebben. In het menselijk lichaam zijn zo'n 200 verschillende celtypen te onderscheiden met elk een specifieke functie. Maar ook bij schijnbaar dezelfde cellen, denk hierbij bijv de lymfocyten van het verworven afweersysteem, kunnen verschillende subgroepen onderscheiden worden. De cellen vormen dus een fascinerende wereld die we in dit blok geleidelijk aan zullen gaan ontdekken. Laten we dus samen op reis gaan en met de nodige inspanning garandeer ik jullie dat het Blok Functionele Histologie veel voldoening zal schenken.
Tentaminering (Examination)

Deze vindt plaats door een schriftelijk tentamen (telt voor 6/10 mee) en een practicumtoets (telt voor 4/10 mee).

Literatuur (Literature)

Verplichte literatuur:

  • Functionele Histologie, L. C. Junqueira en J. Carneiro, elfde druk,  Elsevier gezondheidszorg, Maarssen 2004 ISBN 90 352 2671 2 ; E 85
  • Handleiding: Functionele Histologie voor studenten Medische biologie (Thema 4c). Uitgave Vakgroep Celbiologie UMC St. Radboud. Plu nr: 02-120.