Search
Nederlands
  Prospectuses 2012-2013
Radboud universityProspectusesFaculty of Science > Bachelor Biologie

Pathobiologie 

(Course ID)
Vakcode
NWI-BP026B
(Credits)
Studiepunten
3
(Scheduled)
Periode
fourth quarter
Werkvormen (Teaching methods)
  • 7 uur hoorcollege
  • 6 uur practicum
  • 5 uur responsie-college
  • 50 uur zelfstudie
Vereiste voorkennis (Pre-requisites)

Kennis op de volgende vakgebieden: Celbiologie, Cytologie, Histologie, Humane Biologie.

Leerdoelen (Objectives)
De cursus beoogt de student kennis te laten maken met pathobiologische processen en mechanismen die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en verdere beloop van ziekten van de mens.

 

Beschrijving (Contents)
Tijdens de cursus leert de student dat biologische mechanismen relevant zijn om de pathologie, en dus de verstoring van deze mechanismen, te kunnen begrijpen. Ter illustratie en verduidelijking worden concrete ziektebeelden genoemd. De cursus is een eerste kennismaking met de pathologie en is tevens bedoeld als voorbereiding op cursussen over andere aspecten van deze ziekteleer die later in het curriculum aan de orde zullen komen (o.a. Medische Pathologie en Immunologie).

Onderwerpen die tijdens de cursus aan de orde komen zijn:

1. Celschade
2. Ontsteking
3. Algemene gezwelleer.

 

Onderwerpen (Subjects)

3 hoofdthema's: Celschade, Ontsteking, Oncologie. Deze onderwerpen worden ondersteund door middel van verschillende werkvormen; hoorcolleges, microscopiepractica, zelfstudie-opdrachten, een werkgroep en responsiecolleges.

Tentaminering (Examination)
In het schriftelijk tentamen wordt door middel van open vragen de kennis van de behandelde stof getoetst. Het tentamencijfer is het eindcijfer.

 

 
Literatuur (Literature)
· "Essentials of Rubin's Pathology”; Rubin and Reisner; 5th Edition; Lippincott-Williams & Wilkins; Philadelphia 2008; ISBN/ISSN: 9780781773249.
· "Functionele histologie"; Junqueira en Carneiro; 11de druk; Wetenschappelijke Uitgeverij Bunge; Utrecht 2007; ISBN: 9035226712.
· Aanvullend studiemateriaal wordt voorafgaand aan, en tijdens de cursus beschikbaar gesteld via Blackboard (e.g. reader, schaduwpractica).

 

Bijzonderheden (Extra information)

contact: G.J.M. Smeets,