Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Medische Wetenschappen > Studiegids Tandheelkunde

Studeren in het buitenland 

Een tijdje studeren in het buitenland?!

Internationale samenwerking en uitwisseling van studenten en docenten met buitenlandse universiteiten staat hoog op de agenda van de Radboud Universiteit en het UMC St Radboud. Tandheelkunde doet daar volop aan mee. Er zijn uitwisselingsovereenkomsten met Europese universiteiten (in het kader van het Erasmusprogramma) en met universiteiten in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, en Azië.

Een periode onderzoek doen of patiënten behandelen in het buitenland is mogelijk aan het einde van het tweede masterjaar (M2), of gedurende het derde masterjaar (M3). Het einde van het eerste masterjaar (M1) is vroeg genoeg om te beginnen u daarop te oriënteren. Pas dan weet u voor welk profiel u in het tweede en derde masterjaar bent geselecteerd en wordt ook uw onderzoeksinteresse wellicht wat duidelijker. Dit is met name van belang als u in het buitenland uw onderzoek wilt doen, of daar patiënten wilt behandelen als onderdeel van uw klinisch profiel.

Een periode in het buitenland mag in principe niet leiden tot verlenging van de duur van uw studie. Een buitenlandverblijf moet dus zgn. studieduurneutraal zijn. Het komt erop neer dat u reguliere onderdelen van uw studie tijdelijk naar een andere universiteit verplaatst. U behandelt integrale of profielpatiënten aan de buitenlandse partnerinstelling, resp. werkt daar aan uw onderzoek en krijgt daarvoor compensatie. Toch is het goed om rekening te houden met uitloop. Aan een andere universiteit kunt u immers niet even efficiënt aan de slag als thuis en zo verliest u dus bij voorbaat wat tijd. Deze tijd is vaak gedeeltelijk of soms geheel in te halen door een strakkere planning te hanteren met betrekking tot de overige programmaonderdelen in het derde masterjaar.

Voor een eerste oriëntatie en voor meer algemene informatie over studeren in het buitenland wordt u verwezen naar de website van het International Office (IO) van de Radboud Universiteit (RU) (www.ru.nl/io/student/studeren_in_het/). Langs die weg kunt u uitgebreid kennis nemen van wat er allemaal zo komt kijken bij een tijdelijk studieverblijf in het buitenland. U vindt er ook de link naar het Erasmusprogramma. Let ook op aankondigingen over de WilWegWeek die geregeld door het International Office wordt georganiseerd!

Op de internet site van het UMC St Radboud komt voor Nijmeegse studenten Tandheelkunde alleen praktische informatie over studeren in het buitenland te staan, voor zover die niet reeds wordt verstrekt op de bovengenoemde website van het IO van de RU. Op het moment van het online zetten van deze studiegids, was het adres van de "internationale" tandheelkundepagina's op de UMC website nog niet bekend. Wij houden u op de hoogte.

Meer gedetailleerde informatie over Studeren in het buitenland kunt u vinden op de webpagina's van de Blackboardorganisatie International Exchange Dentistry. Deze pagina's zijn alleen toegankelijk voor leden. Belangstellenden kunnen vragen om toegang door een email te sturen aan het Dental Exchange Office, Mw. J. Wijmenga mailto:#(.). Masterstudenten worden automatisch lid van deze Blackboardorganisatie en hebben daarmee ook toegang tot de corresponderende webpagina's.
Afgezien van de naam is de informatie op Blackboard voor het grootste deel in het Nederlands. Het gaat hier over zaken als aanmelding, selectie en loting voor een plaats bij een van onze buitenlandse partnerinstellingen. En u vindt er de universiteiten waarmee we samenwerken en hun websites en verslagen en foto's van studenten die u in het buitenland zijn voorgegaan.

Natuurlijk zijn ook de studenten die eerder de stap naar het buitenland hebben gezet (veelal inmiddels afgestudeerd) een goede bron van informatie. Zij kunnen u uit de eerste hand vertellen en tonen wat u mag verwachten als u een van onze buitenlandse partnerinstellingen bezoekt. Via het Dental Exchange Office (zie boven) kunt u desgewenst soms in contact komen met deze (ex-) studenten.

Dan is er ook nog de rubriek Internationale Uitwisseling in Extract, het maandelijks digitaal te verschijnen nieuwsbulletin van de Afdeling Tandheelkunde.

Het is de bedoeling om twee keer per jaar (in juni en december) een informatie- en voorlichtingsbijeenkomst te organiseren, bedoeld voor met name de studenten in het eerste masterjaar. Studenten worden hiervoor direct per email benaderd. Ook andere studenten zijn hierbij overigens van harte welkom!

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met de Coördinator Internationale Uitwisseling Tandheelkunde, Ruud Karsten, , of met het Dental Exchange Office (zie boven).