Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen > Aanschuifonderwijs Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Geschiedenis van kerk en theologie I 


Vakcode
FTR-THBA107
Studiepunten
5
Niveau
Bachelor 1
Toetsvorm
Schriftelijk tentamen
Tentameneisen
Literatuur en inhoud van de hoorcolleges. Voor details zie de studiehandleiding.
Onderwijsvorm
Hoor- en werkcollege. Het derde uur wordt bestemd voor het lezen van bronteksten.
Doelstelling
De belangrijkste ontwikkelingen, stromingen, begrippen en personen uit de geschiedenis van de Christelijke kerken en de theologie in hun historische context kunnen herkennen en verklaren. Kennis van perioden en keerpunten in de geschiedenis van kerk en geloof (vooral in het westen) en inzicht in het belang van de geschiedenis voor het omgaan met actuele vragen.

 

Beschrijving
lntroductie in de kerkgeschiedenis onder het perspectief “Kerk en autoriteit“
Het begrip autoriteit komt aan de orde wanneer christenen trachten zichzelf te definiëren ten opzichte van de niet-christelijke, joodse en “heidense“ wereld, maar ook wanneer ze zich intern bezighouden met de vraag, wat wel en niet behoort tot de gezaghebbende bronnen en de “orthodoxe“ leer. Maar ook op het vlak van kerkorganisatie en -structuur komt het thema autoriteit nadrukkelijk aan de orde wanneer het gaat om de organisatie van de jonge gemeenten en om de samenwerking met de keizer. Hieronder valt dan ook de vraag waarom vrouwen geen toegang naar de zich ontwikkelende ambten verkregen.
De draad wordt opgenomen en vervolgd door de Middeleeuwen heen, dus de periode tussen ca. 500 en 1500. Hier komen de volgende thema‘s aan de orde: de bekering van de Germaanse volkeren; de verhouding tussen paus en keizer; ketterij en kruistochten, vooral met het oog op de deelname van vrouwen; de relatie Rome - Constantinopel; het westerse schisma en het conciliarisme. De spanning tussen Reformatie en Contrareformatie als periode van het zoeken naar nieuwe vormen en posities van autoriteit (zoals schrift, ambt en rede) wordt bestudeerd onder het perspectief van de verschillende Europese landen.
De moderne tijd beweegt zich aanvankelijk tussen de polen van verlichting en revolutie waarin de opkomst van seculiere wereldbeschouwingen en bewegingen tot volkomen andere vormen van autoriteit leidt en de intern-christelijke differentiatie voortgezet wordt. De confrontatie met Vaticanum I en II en de accentuatie die toen  aan geschiedenis als autoriteit werd  gegeven staat voor de meest recente periode centraal.
Literatuur

Verplicht aan te schaffen literatuur: K. Fitschen, Kirchengeschichte (Module der Theologie Bd.3), Gütersloh 2009.

Bijzonderheden
Door het bestuderen van belangrijke bronteksten worden de studenten vertrouwd gemaakt met de verschillende interpretatiemethoden van historische teksten.
Inschrijving College
Via de Studenten Portal