Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen > Aanschuifonderwijs Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Christendom 


Vakcode
FTR-RSPM102
Studiepunten
5
Toetsvorm
Papers en schriftelijk tentamen
Onderwijsvorm
Hoor- en responsiecolleges
Doelstelling

Na afloop van de cursus is de student(e) in staat de voornaamste historische en actuele ontwikkelingen, stromingen, begrippen en personen van het Christendom in hun context te herkennen en te duiden. Bovendien heeft hij/zij kennisgemaakt met de werkwijze van geschiedwetenschappers, in het bijzonder op het terrein van de geschiedenis van het christendom.

Beschrijving

De studie van de geschiedenis van het christendom is voor de godsdienstwetenschapper een must. Juist deze godsdienst heeft in Europa de diepste sporen nagelaten, maar de bestudering ervan heeft ook veel bijgedragen tot de ontwikkeling van het instrumentarium van de religiestudies. Deze cursus biedt een globaal overzicht van de ontwikkeling van het christendom. De aandacht gaat in het bijzonder uit naar Europa en Noord-Amerika. Uiteraard komen ook de betrekkingen met het Jodendom en de Islam aan bod. In deze cursus passeren vele historische kopstukken en begrippen de revue. Voorbeelden van dergelijke kopstukken: Augustinus, Thomas, Luther, Barth; voorbeelden van begrippen: concilie, scholastiek, confessionalisering, subjectivering.

Verder wordt in deze cursus een bescheiden begin gemaakt met eigen historisch onderzoek. Van het christendom en met name in zijn kerkelijke vormgeving heeft iedereen zo zijn voorstellingen, al dan niet grondig, gunstig of juist niet. De aankomende godsdienstwetenschapper dient dergelijke voorstellingen kritisch te kunnen bezien en eventueel te nuanceren.

Literatuur

Linda Woodhead, An Introduction to Christianity, Cambridge 2004 of 2006 (paperback). Dit boek wordt intensief gebruikt en dient bij aanvang van de cursus te zijn aangeschaft.

Inschrijving College
Via de Studenten Portal