Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen > Aanschuifonderwijs Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Godsdienstsociologie 

Een inleiding voor religiewetenschappers en theologen
Vakcode
FTR-RSPM108
Studiepunten
5
Niveau
Bachelor 1
Toetsvorm
Schriftelijk tentamen
Ingangsvoorwaarden
Geen
Tentameneisen
Studenten moeten tijdens het tentamen vooral laten zien dat zij de behandelde theorieën en concepten in eigen woorden kunnen weergeven.
Onderwijsvorm

Een combinatie van werk- en hoorcolleges.

Doelstelling

Kennis van en inzicht in enkele klassieke en meer recente theoretische benaderingen in de godsdienstsociologie.

 

 Inzicht in de mate van bruikbaarheid van deze verschillende benaderingen voor het kunnen verstaan en verklaren van de huidige religieuze situatie in Europa en Nederland.

 

Beschrijving
Ook al zijn we sinds William James gewend om de individuele, religieuze ervaring als de kern van religie te zien, religie is ook een sociaal fenomeen. Religie manifesteert zich altijd als deel van de sociale werkelijkheid en is zo van invloed op het sociale leven van groepen en collectieven. En omgekeerd beïnvloeden veranderingen en ontwikkelingen in het sociale leven van deze groepen en collectieven weer de wijze waarop en de vorm waarin religie zich als sociaal fenomeen kan manifesteren. Het bestuderen van religie als sociaal fenomeen is de taak van de godsdienstsociologie, waarbij de volgende vraag centraal staat: Waarom neemt religie binnen bepaalde culturen en samenlevingen zo'n prominente plaats in, zoals bijvoorbeeld binnen de Arabische wereld of binnen grote delen van het Afrikaanse continent, en waarom is religie binnen weer andere culturen en samenlevingen, zoals West-Europa, juist zo marginaal? Een vraag die op verschillende manieren wordt beantwoord afhankelijk van het theoretisch perspectief op de verhouding tussen religie en samenleving dat de godsdienstsocioloog inneemt.
Tegen de achtergrond van deze fundamentele vraag wordt ter inleiding op de basics van de godsdienstsociologie allereerst aandacht besteed aan het werk van drie klassieke theoretici: Marx, Durkheim en Weber. In het tweede deel van deze cursus wordt vervolgens gekozen voor een meer thematische benadering. Hierbij wordt onder meer aandacht besteed aan:  de secularisatie these, de these van de existential security, de rational choice theory, de theorie van de spiritual revolution, aan de Weber-Troeltsch typologie van religieuze organisaties en aan religieus fundamentalisme. De cursus sluit af met een derde deel waarin enkele voorbeelden van recent godsdienstsociologisch onderzoek worden besproken.
Literatuur
  • Hamilton, M. (20052). The Sociology of Religion. Theoretical and comparative perspectives. Second Edition. London: Routledge.
    Knoblauch, H. (1999). Religionssoziologie. Berlin: Walter de Gruyter;
  • Furseth, I & Repstad, P. (2006). An Introduction to the Sociology of Religion. Classical and Contemporary Perspectives. Farnham: Ashgate.;
  • Bruce, S. (2011). Secularization. In Defence of an Unfashionable Theory. Oxford: Oxford University Press.
    Enkele artikelen uit wetenschappelijke journals.

Het boek van Hamilton zal fungeren als handboek en dient men aan te schaffen. Delen van de overige literatuur zullen gebundeld worden in een reader of digitaal via Blackboard worden aangeboden.
Bijzonderheden
Geen
Inschrijving College
Via de Studenten Portal