Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen > Aanschuifonderwijs Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Spiritualiteit 


Vakcode
FTR-THBA206
Studiepunten
5
Toetsvorm
Werkstuk
Onderwijsvorm
Hoor- en werkcolleges.
Doelstelling
Doelstelling van deze inleidende cursus is studenten kennis te laten maken met centrale teksten van de christelijke spiritualiteit. Studenten verwerven kennis van spirituele vormingsprocessen en krijgen inzicht in hun samenhang met opvattingen over God, mens en wereld. Daardoor zijn zij in staat in zekere mate onderscheid te maken ten aanzien van de kwaliteit van het aanbod op het gebied van spiritualiteit.
Beschrijving
De cursus introduceert de termen “mystiek” en “spiritualiteit” en schetst in kort bestek de discipline theologie van de spiritualiteit: haar centrale vragen, haar methoden en haar grenzen. Een omschrijving van spiritualiteit wordt voorgesteld, die enerzijds ruimte geeft voor ontwikkelingen in de breedte en anderzijds voorziet in de mogelijkheid tot afbakening. In dit kader komt ook de verhouding van spiritualiteit met andere disciplines aan bod, evenals het onderscheid tussen geleefde spiritualiteit en spiritualiteit als vak.
Vervolgens maakt de student kennis met bronteksten uit de spirituele traditie van het christendom: (1) poëzie, (2) dagboekaantekeningen / autobiografie, (3) brieven, (4) visioenen, (5) dialogen, (6) oefeningen, (7) preken, (8) meditaties, (9) traktaten, (10) regels. O.a. worden teksten van de volgende auteurs gelezen: Pseudo-Dionysius de Areopagiet, Hildegard van Bingen, Wilhelm van St. Thierry, Franciscus, Bonaventura, Hadewijch, Meester Eckhart, Franciscus Amelry, Jan van het Kruis, Teresa van Avila, Igantius van Loyola, Therese van Lisieux, Dag Hammarskjöld. De module wordt afgesloten met een schriftelijk tentamen over de verplichte literatuur en werkopdrachten.
Literatuur
Reader en teksten op Blackboard.
Inschrijving College
Via de Studenten Portal