Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Rechtsgeleerdheid > Vakinformatie

Vennootschapsbelasting master Nederlands recht en Fiscaal recht 

Vakcode
JUR-4VENBENL
Studiepunten
7
Periode
tweede semester
Werkvormen

Dit vak wordt zowel in het eerste als in het tweede semester aangeboden

De hoorcolleges van het vak Vennootschapsbelasting (prof. mr. G.T.K. Meussen) worden zowel in het eerste als in het tweede semester aangeboden, met dien verstande dat de studenten van de masteropleiding fiscaal recht bij voorkeur de hoorcolleges in het eerste semester dienen te volgen (vanuit het oogpunt van een voltooiing van de masteropleiding in één jaar). Studenten Notarieel recht hebben de keuze tussen het volgen van de hoorcolleges tijdens het eerste semester óf tijdens het tweede semester.

De hoorcolleges vinden wekelijks plaats gedurende twee uur. Daarnaast worden er werkgroepen gegeven, zoals aangegeven op een rooster dat te zijner tijd op Blackboard wordt geplaatst. Het vak wordt afgesloten met een schriftelijk tentamen.

Vereiste voorkennis

Het vak Vennootschapsbelasting binnen het master Fiscaal recht kent als verplicht voorkennisvak het vak Inleiding Belastingrecht uit het B2-jaar van Nederlands recht (vakcode 2INLBELA, 5 EC, voor een beschrijving zie elders in deze studiegids).

Studenten Notarieel recht zijn vrijgesteld van deze voorkenniseis.

Voor studenten van buiten die de masteropleiding willen volgen en die geen Inleiding Belastingrecht hebben gevolgd, geldt dat indien zij werkervaring in die richting hebben of soortgelijke vakken hebben gedaan, een verzoek tot vrijstelling kan worden ingediend. Indien de vrijstelling niet wordt toegekend of men prefereert het tentamen af te leggen, dan kunnen deze studenten aan het tentamen Inleiding Belastingrecht in augustus deelnemen.

Beschrijving

In dit vak staat de vennootschapsbelasting centraal. Aandachtspunten hierbij zijn:

  • systeem van de Wet Vennootschapsbelasting
  • werking klassieke stelsel
  • onttrekkingen
  • hoofdlijnen deelnemingsvrijstelling
  • hoofdlijnen fusiefaciliteiten
  • hoofdlijnen fiscale eenheid
  • informeel kapitaal en vermomde uitdeling van winst
  • fiscale behandeling afgewaardeerde vorderingen
  • onderscheid in fiscale behandeling tussen eigen en vreemd vermogen
  • verliescompensatie
  • objectvrijstelling in de vennootschapsbelasting

Scriptie
Het is mogelijk om een afzonderlijke scriptie te schrijven voor de masteropleiding Fiscaal recht (16 EC) dan wel een gecombineerde scriptie mede ten behoeve van de masteropleiding Notarieel recht (22 EC) te schrijven dan wel in combinatie met een ander masterprogramma Nederlands recht (26 EC). Het schrijven van de scriptie geschiedt in één van de vakken van de masteropleiding Fiscaal recht: Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting, Formeel belastingrecht, Balanslezen verdiept, Omzetbelasting, Successierecht en belastingen van het rechtsverkeer, Internationaal belastingrecht of Europees belastingrecht. Het onderwerp van de scriptie is van fiscaalrechtelijke aard. Meer informatie over het schrijven van een masterscriptie kunt u hier vinden.

Tentaminering

Zowel de eerste als tweede toetsing is schriftelijk met open vragen. Een mondelinge herkansing is uitsluitend mogelijk met toestemming van de examencommissie (indien sprake is van bijzondere omstandigheden).

Literatuur

Compendium Vennootschapsbelasting, dr R.P. van den Dool, prof. Dr. Mr. E.J.W. Heithuis e.a. juni 2012; 11e druk, ISBN 9789013097948

Pocket belastingwetten 2013 (Kluwer, SDU of Vermande).

Tijdens college nog nader op te geven literatuur.

Studielast verdeling

Nederlands en Fiscaal Recht

7 EC

Hoor- en werkcolleges 24 x 2 uur: 48 uur
Voorbereiding colleges:120 uur
Voorbereiding tentamen:28 uur

Totaal:

196 uur

 

Notarieel recht

8 EC

Hoor- en werkcolleges 24 x 2 uur:48 uur
Voorbereiding colleges:144 uur
Voorbereiding tentamen:32 uur

Totaal:

224 uur

Secretariaat

Mevrouw E.A.A.M. (Liesbeth) Breedveld, Thomas van Aquinostraat 8, kamer 8.02.08, tel. 024-3613088, e-mail: .
Aanwezig op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdagochtend. 

Contactgegevens docenten:
Prof. mr. G.T.K. Meussen, Thomas van Aquinostraat 8, kamer 8.02.07, tel. 024-(36)12314, e-mail: ,  spreekuur: na telefonische of per email gemaakte afspraak.

Mr. J.J. van den Broek, Thomas van Aquinostraat 8, kamer 8.02.03, tel. 024-(36)11943, email: , spreekuur: na telefonische of per email gemaakte afspraak.

Mr. J.J.A.M. Korving, Thomas van Aquinostraat 8, kamer 8.02.07, tel. 024-(36)11967, email: , spreekuur: na telefonische of per email gemaakte afspraak.