Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Rechtsgeleerdheid > Vakinformatie

Notariële beroepsethiek en regelgeving 

Vakcode
JUR-3NBR
Studiepunten
4
Periode
tweede semester
Werkvormen

De hoorcolleges worden op vrijdag(ochtend) gegeven in de periode januari t/m mei (12 weken). Daarnaast worden, op vrijwillige basis, werkgroepen gegeven gedurende 6 weken, op de vrijdagochtend (na het hoorcollege) en de dinsdagmiddag (2 dezelfde werkgroepen, per groep de helft van het aantal hoorcollege-studenten).

Er is geen extra voorziening voor deeltijders, behoudens m.b.t. de examendata. Er wordt een handleiding ter beschikking gesteld waarin is aangegeven welke onderdelen behandeld worden.

Vereiste voorkennis

Vereiste voorkennis voor het volgen van onderwijs en het afleggen van het tentamen: geen.

Studiepunten: 40 EC in de bachelor.

Leerdoelen

Het bijbrengen van kennis van de wetgeving op het notarisambt en het geven van inzicht in de voor de notariële beroepsgroep geldende regels, gebruiken, gewoonten en ethische maatstaven, alsmede het notariële tuchtrecht.

Beschrijving

De belangrijkste items als taak en functie van de notaris, ministerieplicht, geheimhouding en verschoningsrecht, interdisciplinaire samenwerking komen in hoorcollegevorm aan bod, waarbij deze onderwerpen in onderling verband worden gebracht. In de werkgroepen worden enige, voor de notariële praktijk karakteristieke casus met allerlei dilemma's behandeld. Deze cusus dienen door de werkgroepstudenten te worden voorbereid.

Tentaminering

Tentamens worden schriftelijk of mondeling afgelegd. Getoetst wordt of de student kennis heeft van de gedoceerde onderwerpen en deze in onderling verband kan brengen.

Literatuur
  • Melis-Waaijer, De Notariswet, meest recente druk (handboek)
  • H.F. van den Haak, De notaris in appel, meest recente druk
  • Opgave via Blackboard
Studielast verdeling

colleges:16 uur

voorbereiding colleges:24 uur

voorbereiding tentamen:72 uur

totaal:112 uur (4 EC)

Secretariaat

Docent en spreekuur

mr. drs. J.S.L.A.W.B. Roes, Thomas van Aquinostraat 6, kamer 6.02.08 tel. 024(36)11631, e-mail , spreekuur: na afspraak met de secretaresse.

secretaresse: Maria Stadelman, Thomas van Aquinostraat 6, kamer 6.02.01,tel. 024-(36)12186, e-mail :