Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Rechtsgeleerdheid > Vakinformatie

Rechtspleging 

Vakcode
JUR-4REPLEGI
Studiepunten
7
Periode
eerste semester
Werkvormen
Onderwijsvorm:                       interactief onderwijs: werkgroepen

 

Contacturen:                           13 bijeenkomsten; elk één maal per week twee uur

 

Periode:                                   september-december 2012

 

Toetsvorm:                              mondeling tentamen 30 minuten

 

Omvang:                                  7 EC

 

 

 

Van de studenten wordt verwacht dat zij naast de bestudering van literatuur actief zijn zowel bij de voorbereiding van de bijeenkomsten als tijdens de werkgroepen. De studenten zullen direct met het werk op een rechtbank en met aan de faculteit verricht onderzoek kennismaken. De gevarieerde opzet van de werkgroepen waarin de studenten zelf actief zijn, biedt de ruimte om de opgedane kennis te verdiepen.

Vereiste voorkennis

Vereiste voorkennis voor deelname aan colleges en tentamen.

Studiepunten: ten minste 160 EC aan bachelorvakken

Vak voorkennis: geen

Leerdoelen

Het keuzevak Rechtspleging wil de rechtspraak tot leven brengen voor de studenten en richt zich in het bijzonder tot degenen onder hen die zich op de rechtspraak willen oriënteren. Een doel hiervan is het bieden van een realistische keuzemogelijkheid voor de studenten die wellicht geen toekomst in de rechterlijke organisatie zouden zoeken bij gebrek aan kennis van de beroepspraktijk en de rechterlijke professie. Een doel is ook het inzicht bieden in ontwikkelingen en thema’s van de rechtspraak zodat de afgestudeerde jurist bijvoorbeeld met perspublicaties genuanceerd en kritisch – naar de rechtspraak én de journalistiek – zal kunnen omgaan.

Beschrijving
De rechter, de rechterlijke organisatie en de rechtspraak staan centraal in het keuzevak Rechtspleging. De vereisten voor het rechterschap en de rol van de rechter worden belicht tegen de achtergrond van de praktijk van de rechtspraak, recente ontwikkelingen in de rechterlijke organisatie en vragen die daar leven. Het optreden van de rechter zal worden bezien in samenhang met het functioneren van de andere spelers in en rond de rechtspleging: de rechtzoekende, de advocaat, de rechters en de officier van justitie, het Ministerie van justitie, de Raad voor de rechtspraak, maar ook politici en de media.

De onderwerpen worden behandeld vanuit het positieve recht, de rechtspraktijk en meta-juridisch onderzoek. Zij zullen zo veel mogelijk vanuit de praktijk worden benaderd en direct aansluiten bij onderzoek dat naar de praktijk verricht is. Hierdoor vindt het vak in het bijzonder aansluiting bij onderzoek dat op onze faculteit is en wordt verricht. Het vak Rechtspleging sluit aan bij bestuurs-, civiel en strafprocesrecht. Het gaat hier dus niet om één specifiek gebied van procesrecht.

De benadering van de materie en de opzet van het vak maken dat stages en scripties zeer zeker tot de mogelijkheden behoren als een vervolg op dit vak.

Voor degenen die een toekomst overwegen binnen de advocatuur, de rechtspraak of het openbaar ministerie – ook bijvoorbeeld voor studenten die een baan als buitengriffier bij een gerecht ambiëren – is het vak van direct, praktisch belang. Alle andere juristen biedt het een belangrijke verdieping van de kennis van alle aspecten van rechtspleging.

Tentaminering

De toetsing van het vak Rechtspleging bestaat uit een mondeling tentamen van 30 minuten dat met een cijfer wordt gewaardeerd.

Literatuur
Reader; overige literatuur wordt bekend gemaakt.
Studielast verdeling
Werkgroepen: 12 x 2 uur:                                                                                                    24 uur
Bezoek rechtbank:                                                                                                                  6 uur
Voorbereiden werkgroepen, waaronder maken opdrachten en voorbereiden tentamen:  166 uur
Totaal studielast:                                                                                                                196 uur

 

Secretariaat

Kim Geilman, Thomas van Aquinostraat 8.02.08, tel. 024-3612087, e-mail