Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Managementwetenschappen > Geografie, Planologie en Milieu

Stedelijke economie in Europa 

Vakcode
MAN-BCU2035
Studiepunten
6
Periode
Blok 4
Niveau
Ba 2 en Schakeljaar
Cursuscoördinator
prof. dr. G.J. Hospers
Tentaminering
Schriftelijk tentamen en opdrachten
Vereiste voorkennis
  • Stedelijke ontwikkeling
  • Economie

     

Keuzevak (Niet van toepassing als dit vak een verplicht onderdeel is van de opleiding)
Ja.
Leerdoelen

Na afloop van de cursus kunnen studenten blijk geven van kennis van en inzicht in (1) de belangrijkste theorieën, concepten en verbanden op het gebied van de stedelijke economie in zowel de klassieke als de moderne literatuur, (2) de groeiende concurrentie tussen steden op wereldschaal, hun onderlinge relaties als gevolg van globalisering en het toenemend belang van de virtuele wereld voor steden, (3) beleidsvraagstukken in de Europese stedelijke economie, zoals kennis- en creatieve economie, de lokale arbeidsmarkt, detailhandel en stedelijke samenwerking, (4) de wisselwerking tussen de theorievorming en het beleidsdiscours in de stedelijke economie, met bijzondere aandacht voor de zin en onzin van best practices, trends en hypes. In termen van vaardigheden kan de student na afloop van de cursus: (1) kritisch reflecteren op theoretische concepten uit de stedelijke economie, (2) beleidsontwikkelingen en trends op het gebied van stedelijke economie in een kader plaatsen, (3) zich daarover mondeling en schriftelijk helder uitdrukken en (4) op niveau meepraten met adviseurs, beleidsmakers en onderzoekers in de stedelijke economie.

Beschrijving

Sinds 2007 woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Nog meer mensen verdienen er hun brood. Van oudsher is de stad het brandpunt van economische activiteiten, of het nu gaat om een metropool of een provinciestad. Deze cursus geeft een kritisch overzicht van de complexe en subtiele relaties tussen steden en economie, met daarbij de nadruk op het Europese continent. In het vak komen inzichten uit de economie, economische geografie en stadsgeografie aan de orde. Enerzijds is er aandacht voor de belangrijke rol die steden in de nationale, Europese en wereldeconomie spelen. Zo wordt er stilgestaan bij het theoretische debat over stedelijke concurrentie- en innovatiekracht, kennis- en innovatiesteden, creatieve steden, toeristenmagneten en oude industriesteden. Anderzijds komen de verschillende effecten van mondiale economische ontwikkelingen op steden aan de orde. Denk daarbij aan de globalisering, digitalisering, de stad als groeimachine, de lokale arbeidsmarkt, immigratie, ondernemerschap en detailhandel. Bij al deze onderwerpen komen de (on)mogelijkheden van economisch beleid aan bod, alsmede de rol van best practices, trends en hypes in de Europese beleidspraktijk.

Literatuur

G. Marlet (2009), De aantrekkelijke stad, VOC Uitgevers, Nijmegen, ISBN 9789079812042 (geheel)

E. Dijksterhuis (2009), Slimme Steden: van Antwerpen tot Zürich, Business Contact, Amsterdam, ISBN 9789047001232 (onderdelen)