Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica > Bachelor Informatica en Informatiekunde

Externe begeleiding  

Algemene informatie over de Dienst Studentenzaken

Heb je vragen over je inschrijving aan de universiteit of loop je vast in je studievoortgang? Wil je meer weten over regels op het gebied van studiefinanciering of ben je op zoek naar studentencultuur? De medewerkers van de Dienst Studentenzaken zijn er om jou op weg te helpen op onder andere het gebied van studentenadministratie, studentenbegeleiding en studentencultuur. Hieronder worden de centrale studentenvoorzieningen van de Dienst Studentenzaken per onderwerp besproken.

Centrale Studentenbalie

De Centrale Studentenbalie is het aanspreekpunt voor afdelingen van de Dienst Studentenzaken zoals de Centrale studentenadministratie, het Universitair examenbureau en de Afdeling studentenbegeleiding. De medewerkers van de Centrale Studentenbalie zijn op de hoogte van allerhande procedures en kunnen je veelal direct helpen. Je kunt er onder andere terecht voor:

  • (Her-)Inschrijving, studielink en uitschrijvingen en afstuderen
  • Aanvragen van examens bij het Universitair Examenbureau
  • (Afspraken voor) Studentenbegeleiding, zoals studentendecanen, -psychologen, studie- en beroepskeuze/loopbaanbegeleiding, cursussen en trainingen, vertrouwenspersoon, melding van studievertraging wegens bijzondere omstandigheden
  • Informatie/aanvraag Afstudeerfonds; Leningen Noodfonds

 

Uitgebreide informatie over deze onderwerpen vind je op www.ru.nl/studenten/.

De balie is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de eerste vrijdagmiddag van elke maand en in roostervrije/vakantieperiodes. Bezoekadres: Comeniuslaan 4, T: (024) 361 23 45 van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur; E: .

Universitair Examenbureau

Het Universitair Examenbureau verzorgt de examens voor de faculteiten Filosofie, Theologie, Religiewetenschappen, Sociale Wetenschappen, Rechtsgeleerdheid, Letteren, Managementwetenschappen, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica en het ILS. Het Examenbureau is gevestigd in het Bestuursgebouw, Comeniuslaan 4, en is iedere werkdag geopend van 10.00 tot 12.00 uur, T: (024) 361 21 81, E:

Het studentenportal

De Radboud Universiteit Nijmegen heeft een studentenportal, te vinden op de link student.ru.nl

De portal is je start- en verzamelpunt wanneer het gaat om jouw studie. De studentenportal is een geïntegreerde en gepersonaliseerde werkomgeving waarin je als student via één keer inloggen zoveel mogelijk belangrijke studietoepassingen en -informatie binnen handbereik hebt. Geïntegreerd is de portal omdat de meest belangrijke studiesystemen (zoals Blackboard, Share mail, Persoonlijk rooster en TIS) hier in één oogopslag gepresenteerd worden en tevens te raadplegen zijn. Dit geeft meerdere voordelen. Allereerst is het overzichtelijk voor de student. Daarnaast is de portal zeer gebruiksvriendelijk omdat het systeem Single Sign On is, wat wil zeggen dat je als student maar één keer hoeft in te loggen om gebruik te kunnen maken van de verschillende toepassingen.

De informatie die aangeboden wordt is gepersonaliseerd. De portal linkt jou aan je faculteit, studies en jouw interesses. Daarnaast kun je zelf je portal opties aanpassen, bijvoorbeeld qua vormgeving naar een gewenste stijl, maar ook onderdelen verwijderen of juist zelf toevoegen (denk aan RSS Feeds die jij boeiend vindt of bepaalde websites waar je geregeld komt).

Om in te loggen heb je je studentennummer (bv s1012345) en je RU wachtwoord nodig. Wanneer je als nieuwe student voor de eerste keer gebruik wilt maken van de portal moet je op de inlogpagina van de portal je account activeren door het activeringswachtwoord dat je per brief ontvangen hebt om te zetten in een eigen wachtwoord. Binnen een half uur nadat je je eigen wachtwoord hebt aangemaakt kun je je aanmelden op de studentenportal. Studenten die al studeren aan de Radboud Universiteit kunnen inloggen met hun RU account(voorheen Kiss account genoemd).

Studentenbegeleiding

Studentendecanen

Als je vragen hebt, of informatie wilt over wet- en regelgeving, of als je met persoonlijke problemen zit, kun je terecht bij de studentendecanen. De studentendecanen geven advies en begeleiding bij problemen op bijvoorbeeld financieel gebied, bij ziekte, bij het stopzetten van je studie, bij problemen met de studiefinanciering, met huisvesting of omdat je je onrechtvaardig behandeld voelt bij een tentamen of examen. Meldingen van studievertraging ten gevolge van bijzondere omstandigheden moeten via de studieadviseur ook bij de studentendecaan worden ingediend wanneer je later een beroep op het afstudeerfonds wilt doen. Voorts treden de studentendecanen op als vast aanspreekpunt voor topsporters die aan de Radboud Universiteit Nijmegen staan ingeschreven , voor studenten met een buitenlandse vooropleiding of voor studenten met een met een lichamelijke functiebeperking, chronische ziekte of dyslexie. Je kunt een afspraak met een studentendecaan maken via de Centrale Studentenbalie. Ook is er op werkdagen van 9.00 tot 10.00 en van 16.00 tot 17.00 uur telefonisch spreekuur via telefoonnummer (024) 361 23 45.

Studentenpsychologen

Bij de studentenpsycholoog kun je terecht met persoonlijke problemen die invloed kunnen (gaan) hebben op je studie. Als je bijvoorbeeld concentratieproblemen hebt of last hebt van examenangst kan het wel eens helpen een afspraak te maken met een studentenpsycholoog. Ook andere persoonlijke problemen die je studie belemmeren, zoals depressiviteit of onzekerheid, kun je bespreken met een van de psychologen. Je hoeft niet zwaar in de problemen te zitten voor een afspraak met een studentenpsycholoog. Je kunt er ook met persoonlijke vragen terecht die betrekkelijk eenvoudig lijken. Na een intakegesprek is individuele of groepsgewijze hulpverlening mogelijk. In een aantal gevallen zal doorverwijzing plaatsvinden naar een andere therapeut of instantie. Ook kan het intakegesprek alleen voldoende zijn voor informatie, advies of bemiddeling. Je kunt een afspraak met een studentenpsycholoog maken via de Centrale Studentenbalie. Er is op werkdagen van 12.00 tot 12.30 uur telefonisch spreekuur via telefoonnummer (024) 361 23 45. De intake is gratis. Voor het deelnemen aan een groep of voor individuele gesprekken na de intake, wordt een eenmalige eigen bijdrage van € 25,- gevraagd.

Studiecoaches/-trainers

De trainers van de Dienst Studentenzaken verzorgen allerlei cursussen en trainingen op het gebied van studievoortgang. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een cursus strategisch studeren, of een cursus zelfmanagement. Ook worden eens per maand korte workshops georganiseerd over leerstofverwerking en planning en regelmatig workshops over het formuleren van een probleemstelling en het scriptieproces. In samenwerking met de studentenpsychologen worden assertiviteitscursussen en trainingen op het gebied van het omgaan met studiestress en faalangst gegeven. Naast groepsgewijze begeleiding begeleiden ze studenten soms ook individueel. Op de website vind je alle cursussen en trainingen kort beschreven en tevens een jaarplanning. Ook bij de Centrale Studentenbalie is informatie en een overzicht met de data waarop de cursussen gepland zijn beschikbaar. In VOX staan geregeld vooraankondigingen. Voor alle cursussen maak je eerst een afspraak voor een intakegesprek. Voor iedere cursus en ieder begeleidingstraject wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 25,-. Workshops zijn gratis. Aanmelding loopt via de Centrale Studentenbalie.

Studiekeuze en loopbaanadviseur

Als je twijfelt over je studie of overweegt te stoppen met je studie dan kun je je door middel van een beroepskeuzeonderzoek oriënteren op alternatieve mogelijkheden. Je kunt hierbij onderzoeken wat je mogelijkheden zijn gezien je vooropleiding, profiel, capaciteiten en interesses en ervaringen met je studie tot nu toe. Het onderzoek bestaat uit een aantal tests en een gesprek met een van de studiekeuze- en loopbaanadviseurs van het Studiekeuze- en Loopbaancentrum (www.ru.nl/slc).

Ook kun je tijdens je bachelor of master bij het Studiekeuze- en Loopbaancentrum terecht met vragen over je loopbaanmogelijkheden. Het kan dan gaan om invulling van de vrije ruimte of minor, om het al dan niet doorstuderen na de bachelor of om de masterkeuze. Aan het eind van de studie kun je terecht met vragen over zelfanalyse, geschiktheid voor bepaalde functies, belemmering bij de stap naar de arbeidsmarkt of vragen over bij- en omscholing of post hoger onderwijs. Ook hier is het raadzaam een paar tests te maken ter ondersteuning van het zoekproces.
Voor zowel een studiekeuzeconsult als voor een loopbaanconsult wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 25,-.

Studentondernemerschap

Wil je weten of je geschikt bent om een eigen bedrijfje te starten of ben je al begonnen? Het project Gelderland Onderneemt (www.ru.nl/go) stimuleert ondernemerschap. Je kunt terecht voor advies, cursussen, testen, netwerkbijeenkomsten en werkplekken.

Daarnaast kun je ook voor het gratis laten checken van je CV terecht bij het Studiekeuze- en Loopbaancentrum. Iedere vrijdag is er een inloopspreekuur. Ook worden er regelmatig workshops gegeven om je voor te bereiden op het sollicitatieproces.

Voor meer informatie: www.ru.nl/slc

Studeren met een lichamelijke functiebeperking, chronische ziekte of dyslexie

Onder functiebeperking en chronische ziekte vallen alle aandoeningen die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang. Hieronder vallen: visuele, auditieve en motorische handicaps; stoornissen in de taal (dyslexie), spraak, in het uithoudingsvermogen, in het geheugen/concentratievermogen, in orgaanfuncties; het hebben van een psychische aandoening, epilepsie, reuma, CVS, zware migraine, whiplash, RSI etc. Wanneer deze functiebeperking, chronische ziekte of dyslexie een belemmerende factor is bij het studeren is het raadzaam om bij aanvang van de studie contact op te nemen met een studentendecaan. In overleg met de studentendecaan en de studieadviseur van de faculteit wordt ernaar gestreefd het onderwijs zo in te richten om de invloed van deze belemmeringen zoveel mogelijk te beperken. Ook is het soms mogelijk een beroep te doen op wettelijke en universitaire regelingen op het gebied van financiën, huisvesting, studiemateriaal en studie- en tentamenregelingen. Om van de voorzieningen aan de Radboud Universiteit Nijmegen optimaal gebruik te kunnen maken is het dus van groot belang om al op een vroeg tijdstip contact op te nemen met de studieadviseur en met de studentendecaan. Meer informatie vind je op www.ru.nl/studenten.

Vertrouwenspersoon en Klachtencommissie Ongewenst Gedrag

Een van de studentendecanen (Riekje Stuut) fungeert als Vertrouwenspersoon Ongewenst Gedrag voor studenten. Je kunt bij haar terecht in geval van seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld, pesten en treiteren. Wanneer je liever wilt spreken met een mannelijke vertrouwenspersoon kan een afspraak gemaakt worden met Alex Buiks, studentenpsycholoog en waarnemend vertrouwenspersoon. Je kunt een afspraak maken met de Vertrouwenspersoon via de Centrale Studentenbalie. Als de tussenkomst van de vertrouwenspersoon geen oplossing biedt, kun je een klacht indienen bij de universitaire Klachtencommissie Ongewenst Gedrag. Je kunt dat overigens ook rechtstreeks doen. Klachten moeten binnen twee jaar nadat het ongewenste gedrag plaatsvond schriftelijk zijn ingediend. Deze termijn geldt niet als het om een strafbaar feit gaat. De klachtencommissie, waarin ook een student zitting heeft, onderzoekt de klacht en hoort zowel de klager als de aangeklaagde. Binnen zes weken na ontvangst van de klacht wordt het onderzoek afgerond. Uiterlijk twee weken later rapporteert de commissie aan het College van Bestuur en adviseert ze over eventuele maatregelen. De Klachtenregeling is als bijlage aan het Studentenstatuut toegevoegd (www.ru.nl/studentenstatuut). Een folder met nadere informatie is verkrijgbaar bij het Informatiecentrum bachelor master van de Dienst Studentenzaken en bij de Vertrouwenspersoon. Het adres voor formele klachten is: Secretaris Klachtencommissie Ongewenst Gedrag Radboud Universiteit Nijmegen, Postbus 9102, 6500 HC Nijmegen. Vermeld op de envelop: 'persoonlijk'.

Het Studiekeuze- en Loopbaancentrum
In het Studiekeuze- en Loopbaancentrum vind je alle informatie en documentatie over opleidingen binnen en buiten de Radboud Universiteit Nijmegen. Je kunt er terecht voor individuele studiekeuze- en loopbaanbegeleiding, voor informatie op het gebied van arbeidsmarktoriëntatie en voor informatie over studeren in het buitenland. Je kunt gebruik maken van de computerfaciliteiten en je vragen stellen aan de medewerkers. Ze zijn op werkdagen aanwezig van 11.00 tot 17.00 uur. Je kunt ook bellen naar T: (024) 361 29 75 of je vraag mailen naar:

Overige voorzieningen

Financiële ondersteuning bij studievertraging door bijzondere omstandigheden

Als je door bijzondere omstandigheden studievertraging dreigt op te lopen kun je onder voorwaarden in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. Onder bijzondere omstandigheden worden onder andere verstaan ziekte, bijzondere familieomstandigheden, een functiestoornis, de inrichting van de opleiding maar ook topsportbeoefening of toptalent in de kunst

Je bent verplicht hiervan melding te maken via de studieadviseur en wel binnen drie maanden na het ontstaan van (de studievertraging als gevolg van) de bijzondere omstandigheden. Met je studieadviseur overleg je over de studieplanning en eventuele begeleiding én je maakt vervolgens een afspraak met een studentendecaan. Alle afspraken worden elektronisch vastgelegd en via e-mail bevestigd.

Na afloop van het studiejaar wordt de eventuele studievertraging geregistreerd, je ontvangt hierover automatisch bericht, ook weer via e-mail. Na indiening van het verzoek om registratie krijg je een beschikking van het College van Bestuur met aanspraak op een aantal maanden financiering uit het fonds. Deze maanden kun je opvragen zodra je door het beursgedeelte van je studiefinanciering bent en nog niet bent afgestudeerd. Voor dit aantal maanden ontvang je dan een uitkering uit het Afstudeerfonds. Informatie over de aanvraag van financiële ondersteuning is verkrijgbaar via de Centrale Studentenbalie, T: (024) 361 23 45.
Informatie over de regeling Financiële Ondersteuning Studenten (FONDS) en de tekst van de regeling is te vinden op internet : www.ru.nl/studentenzaken/fonds.

Financiële ondersteuning bij studievertraging door bestuursactiviteiten

Studenten aan de Radboud Universiteit Nijmegen die bestuurswerk doen in bijvoorbeeld facultaire studentenraden, opleidingscommissies, studentenverenigingen of studieverenigingen kunnen financiële ondersteuning krijgen vanuit het Afstudeerfonds als compensatie voor de studievertraging die zij oplopen als gevolg van hun bestuurswerk. Deze financiële vergoeding wordt direct uitbetaald in het jaar waarin je het bestuurswerk doet. Afhankelijk van hoeveel bestuursmaanden je ontvangt wordt de vergoeding maandelijks, in twee termijnen of in augustus uitbetaald.

De verenigingen waarbij de bestuurders in aanmerking komen voor afstudeersteun staan vermeld op de website. Jaarlijks krijgen deze verenigingen een aantal 'bestuursmaanden'. Om de drie jaar wordt getoetst in hoeverre het aantal aan deze vereniging toegekende maanden nog van toepassing is. Nieuwe verenigingen kunnen een aanvraag doen om ook voor maanden uit het afstudeerfonds in aanmerking te komen. Een eventuele toekenning kan pas ingaan vanaf het collegejaar 2009-2010. Informatie over de voorwaarden voor verenigingen en organisaties en ook over de aanvraagprocedure van de uitkering is te vinden op www.ru.nl/studentenzaken/fonds. De hele regeling Financiële Ondersteuning Studenten is eveneens op deze site te vinden.

Stichting Nijmeegs Universiteitsfonds (SNUF)

Secretariaat: Comeniuslaan 4, kamer 0.33
T: (024)361 29 90. Bereikbaar van ma t/m vrij van 9.00 tot 12.30 uur
E:
I: www.snuf.nl

De Stichting Nijmeegs Universiteitsfonds (SNUF) is een onafhankelijke stichting die nauw verbonden is met de Radboud Universiteit Nijmegen. Het doel van de stichting is het bevorderen van het studie- en leefklimaat van studenten van de RU Nijmegen. Ze doet dat door middel van financiële ondersteuning (subsidies en Noodfonds), facilitering (huisvesting) en inhoudelijke ondersteuning en advies. Jaarlijks maakt de Stichting Nijmeegs Universiteitsfonds een breed scala aan activiteiten voor en door studenten mogelijk en worden diverse initiatieven ondersteund.
Bij het Universiteitsfonds kun je terecht voor:

  • reissubsidies: het Universiteitsfonds subsidieert groepsstudiereizen en stages, studie, onderzoeksprojecten en congresdeelname in het buitenland voor individuele studenten
  • noodfonds: het Universiteitsfonds beheert een speciaal fonds waaruit leningen worden verstrekt aan studenten in financiële nood
  • subsidies studentenorganisaties & activiteiten: het Universiteitsfonds subsidieert studentenverenigingen en hun activiteiten. Studentensportverenigingen worden door het Universiteitsfonds gesubsidieerd via de NSSR. Studieverenigingen komen in de regel niet in aanmerking voor subsidie van het Universiteitsfonds, tenzij voor de organisatie van congressen of symposia (onder bepaalde voorwaarden, zie de www.snuf.nl).
  • huisvesting studentenorganisaties: het Universiteitsfonds zorgt voor huisvesting van studentenorganisaties in verschillende panden in de stad en op de campus in de SNUF-gang in het Gymnasion.
  • ondersteuning studentenorganisaties: de helpdesk van het Universiteitsfonds geeft advies en begeleiding over financiën, subsidieaanvragen, sponsoring, organisatie en publiciteit. Daarnaast organiseert het Universiteitsfonds jaarlijks meerdere cursussen en trainingen voor studentbestuurders, waaronder een penningmeestercursus en een cursus 'Goed besturen'.

Kijk voor meer informatie op www.snuf.nl.

Het Studentenstatuut voor studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen

Het Studentenstatuut bestaat uit een beschrijving van de rechten en plichten van alle aan de Radboud Universiteit Nijmegen ingeschreven studenten die voortvloeien uit wettelijke en universitaire regelingen. Het Studentenstatuut met alle bijlagen is te vinden op de site: www.ru.nl/studentenstatuut.