Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica > Bachelor Moleculaire Levenswetenschappen

Regels en richtlijnen voor de examencommissie Moleculaire Levenswetenschappen  

De onderstaande informatie is op dit moment nog niet goedgekeurd en nog aan verandering onderhevig.

Waar in deze regels en richtlijnen sprake is van, "hij", "hem" of "zijn" wordt mede bedoeld  "zij" of "haar"

artikel 1  toepassingsgebied

Deze regels en richtlijnen zijn van toepassing op de tentamens en examens in de opleiding Moleculaire Levenswetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen, hierna te noemen 'de opleiding'.

artikel 2 begripsomschrijving

In deze regels en richtlijnen wordt verstaan onder:

  • examenregeling: de onderwijs- en examenregeling voor de in artikel 1 genoemde opleiding, laatstelijk vastgesteld in juli 2007 door het faculteitsbestuur Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
  • examinandus: degene die zich onderwerpt aan een tentamen of examen
  • tentamen: het onderzoek naar en de beoordeling van kennis, vaardigheden en inzicht, ongeacht de vorm waarin dit onderzoek plaatsvindt
  • student: degene die als zodanig is ingeschreven voor de opleiding
  • examinator: examinator als bedoeld in artikel 7.12 lid 3 WHW

artikel 3 samenstelling van de examencommissie

De examencommissie Moleculaire Levenswetenschappen bestaat uit docenten die betrokken zijn bij de opleiding Moleculaire Levenswetenschappen. De examencommissie wijst uit haar midden een voorzitter aan die, samen met de toegevoegde secretaris, belast is met de behartiging van de dagelijkse gang van zaken van de examencommissie.

artikel 4 goedkeuring en vrijstellingsverzoek

1. Een verzoek om vrijstelling van een tentamen of examen wordt schriftelijk met redenen omkleed ingediend bij de examencommissie.
2. De examencommissie beslist binnen 3 maanden na ontvangst van het verzoek. De verzoeker wordt onverwijld in kennis gesteld van de beslissing.

artikel 5 orde tijdens een tentamen

  1. De examencommissie zorgt, dat ten behoeve van de schriftelijke examinering surveillanten worden aangewezen, die erop toezien dat het tentamen of deeltentamen in goede orde verloopt. De examencommissie kan deze zorg opdragen aan de desbetreffende examinator.
  2. De examinandus is verplicht zich op verzoek van of vanwege de examencommissie te legitimeren met behulp van zijn collegekaart.
  3. De examinandus is verplicht de aanwijzingen van de examencommissie c.q. de examinator, die voor de aanvang van het tentamen zijn gepubliceerd, alsmede aanwijzingen die tijdens het tentamen en onmiddellijk na afloop daarvan worden gegeven, op te volgen.
  4. Volgt de examinandus een of meer aanwijzingen als bedoeld in het voorgaande lid niet op, dan kan hij door de examencommissie c.q. de examinator worden uitgesloten van de verdere deelname aan het desbetreffende tentamen. De uitsluiting heeft tot gevolg dat er geen uitslag wordt vastgesteld van dat tentamen. Voordat de examencommissie c.q. de examinator een besluit tot uitsluiting neemt, stelt zij de examinandus in de gelegenheid te worden gehoord.

artikel 6 fraude

  1. Onder fraude wordt verstaan het handelen of nalaten van een examinandus dat erop is gericht het vormen van een juist oordeel omtrent zijn kennis, inzicht en vaardigheden geheel of gedeeltelijk onmogelijk te maken.
  2. In geval van fraude tijdens het afleggen van een tentamen kan de examencommissie de examinandus uitsluiten van verdere deelname aan het tentamen gedurende het lopende studiejaar. Alvorens een beslissing te nemen stelt de examencommissie de examinandus en de examinator c.q. de surveillant in de gelegenheid te worden gehoord.
  3. De beslissing inzake uitsluiting wordt genomen naar aanleiding van door de examinator of surveillant geconstateerde fraude.
  4. In spoedeisende gevallen kan de examinator een voorlopige beslissing tot uitsluiting nemen op grond van zijn constatering of, indien van toepassing, een mondeling verslag van de surveillant. Desgevraagd draagt de examinator er zorg voor dat, binnen een redelijke termijn, het verslag van de geconstateerde fraude op schrift wordt gesteld en in afschrift aan de examinandus wordt verstrekt.
  5. De examinandus kan aan de examencommissie verzoeken de uitsluiting ongedaan te maken.
  6. Voordat de examencommissie een beslissing neemt op een verzoek, als bedoeld in het vijfde lid, stelt zij de examinandus en de examinator in de gelegenheid te worden gehoord.
  7. Een uitsluiting heeft tot gevolg, dat geen uitslag wordt vastgesteld voor het in het tweede lid bedoelde tentamen en dat de examinandus wordt uitgesloten van deelneming aan dat tentamen in hetzelfde studiejaar.

artikel 7 cijfers

De cijfermatige eindbeoordeling van elk examenonderdeel dient te worden opgegeven als een geheel getal of als 0,5, met die uitzondering dat onafgeronde beoordelingen tussen 5 en 5,49 worden afgerond op 5,0 en onafgeronde beoordelingen tussen 5,5 tot 6 worden afgerond op 6,0.

In plaats van een cijfermatige beoordeling kan een examenonderdeel met 'voldaan' worden beoordeeld.

artikel 8 vaststelling uitslag examen

1.       De student wordt de gelegenheid geboden tot het aflegen van een examen, nadat hij de vereiste bewijzen van door hem behaalde tentamens van onderdelen van de opleiding heeft overlegd.

2.       De examencommissie stelt de uitslag van het examen vast bij gewone meerderheid van stemmen.

3.       Staken de stemmen, dan is de examinandus afgewezen.

4.       Indien een tentamen meer dan eenmaal is afgelegd, neemt de examencommissie bij de vaststelling van de uitslag van het examen alleen de bij de laatste gelegenheid voor dat tentamen afgegeven uitslagverklaring in beschouwing.

5.       Men is geslaagd voor het propedeutisch examen Moleculaire Levenswetenschappen:
a. indien de uitslagverklaringen van de tentamens van alle propedeuse-onderdelen tenminste "6,0" luiden
b. dan wel indien de uitslagverklaring van één van deze tentamens "5,0" luidt en de uitslagverklaringen van de overige tentamens tenminste "6,0" luiden
c. In alle overige gevallen is de geëxamineerde afgewezen voor het propedeutisch examen Moleculaire Levenswetenschappen
d. In bijzondere gevallen kan de examencommissie afwijken van het bepaalde in het voorgaande lid

6.       Men is geslaagd voor het bachelor-examen Moleculaire Levenswetenschappen:
a. indien de propedeuse behaald is en de uitslagverklaringen van de tentamens van alle post-propedeutische bachelor-onderdelen tenminste "6,0" luiden
b. In alle overige gevallen is de geëxamineerde afgewezen voor het bachelor-examen Moleculaire Levenswetenschappen
c. In bijzondere gevallen kan de examencommissie afwijken van het bepaalde in het voorgaande lid

7.       Men is geslaagd voor het master-examen Moleculaire Levenswetenschappen: 
a. indien de uitslagverklaringen van de tentamens van alle onderdelen van de masterfase tenminste "6,0" luiden
b. In alle overige gevallen is de geëxamineerde afgewezen voor het master-examen Moleculaire Levenswetenschappen
c. In bijzondere gevallen kan de examencommissie afwijken van het bepaalde in het voorgaande lid

artikel 9 judicium

Aan de uitslag van een examen kan door de examencommissie een judicium worden toegevoegd. De toe te kennen judicia luiden: "Bene Meritu'm", "Cum laude" of "Summa cum laude".

Voor de judicia gelden de volgende weegcijfers:

  • Bene meritum (met genoegen): 7,5
  • Cum laude (met lof):  8,0
  • Summa cum laude (met de hoogste lof):  9,0

Het judicium wordt toegekend als:

  • Voor ieder onderdeel met een omvang van 27 ec of meer, tenminste het weegcijfer is behaald
  • Het naar ec gewogen gemiddelde voor alle onderdelen tenminste het weegcijfer bedraagt. Bij deze berekening worden alle onderdelen met een omvang van 27 ec of meer tezamen genomen en tellen mee met een totaalgewicht van 27 ec
  • Geen van de onderdelen met een onvoldoende is beoordeeld

Nadere voorwaarden:

  • Om voor een judicium in aanmerking te komen, dient voor minstens de helft (van het aantal ec's) een uitslag in de vorm van een cijfer aanwezig te zijn
  • Voor een judicium mag geen enkel tentamen meer dan een keer herkanst zijn
  • Om voor een Cum laude in aanmerking te komen dient het gemiddelde van de uitslagverklaringen van de beide masterstages een 8,5 te zijn
  • Om voor een Summa cum laude in aanmerking te komen dienen de uitslagverklaringen van beide masterstages minimaal 8,5 te zijn

Judicia worden op het getuigschrift van het examen aangetekend.

artikel 10 wijziging regels en richtlijnen

Geen wijzigingen in deze regeling vinden plaats die van toepassing zijn op het lopende studiejaar, tenzij de belangen van studenten hierdoor redelijkerwijs niet worden geschaad.

artikel 11 onvoorzien

In gevallen waarin deze "regels en richtlijnen van de examencommissie Moleculaire Levenswetenschappen " niet voorzien danwel twijfel bestaat over de interpretatie ervan, beslist de examencommissie Moleculaire Levenswetenschappen.

artikel 12 inwerkingtreding

Deze regels en richtlijnen treden in werking op 29 augustus 2011 voor studenten die beginnen met de studie 29 september 2011. Studenten begonnen voor het studiejaar 2011/2012 worden verwezen naar de "Regels en richtlijnen" zoals die zijn opgenmenn in de studiegids van eerdere studiejaren.