Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Sociale Wetenschappen > 2012/2013 Genderstudies

Sex In the City. Prostituees, ongehuwde moeders en andere gevaarlijke vrouwen in Nijmegen, 1850-1950 


Vakcode
LET-GEBTC33
Studiepunten
10
Periode
1-2
Niveau
3
Toelatingsvoorwaarden
  • Geschiedenisstudenten: Je wordt toegelaten indien je 40 studiepunten van de propedeuse, waaronder die van drie van de vier cursussen Oudheid, Middeleeuwen, Nieuwe en Nieuwste Tijd, met voldoende resultaat hebt afgesloten.
  • Minorstudenten: B1
Doelstelling
  • Je bent in staat om aan de hand van een specifiek thema de noodzakelijke stappen in historisch-wetenschappelijk onderzoek te zetten, leidend van keuze van onderwerp en vraagstelling, materiaal en methoden tot conclusies en verslaglegging;
  • Je kunt daarbij de voor dat onderwerp relevante informatie zoeken, selecteren, interpreteren en de relevante onderzoeksmethoden kiezen en hanteren;
  • Je kunt je onderzoek schriftelijk en mondeling presenteren en er over discussiëren.
Inhoud / Omschrijving
In de 19de eeuw werd de stad vaak geportreteerd als bakermat van onzedelijkheid. In het bijzonder werd de stad gezien als een bedreiging voor de onschuld van al die jonge vrouwen die naar de stad trokken om daar emplooi te vinden als dienstbode, naaister of industriearbeidster. Deze onschuldige jonge vrouwen werden op iedere straathoek opgewacht door allehande verleidingen, zo meende men. Hoerenmadams zouden hen de prostitutie inwenken met de belofte van een luxe leventje gehuld in zijde japonnen. Knappe jongelieden zouden de jonge vrouw verleiden met hun avances en de belofte van een ‘goed’ huwelijk, hetgeen niet zelden jammerlijk zou eindigen in een ‘onwettige’ zwangerschap. De jonge vrouwen zelf werden overigens niet zelden gedefiniëerd als deel van het probleem, want in de grond van hun wezen waren vrouwen zwak en geneigd tot lichtzinnigheid, zo meende de gegoede burgerij. Bij slechts een verdenking van ‘losbandig’ gedrag konden zij worden opgesloten om desnoods met harde hand te worden gecorrigeerd.

In dit onderzoekscollege halen wij drie groepen ‘gevaarlijke’ vrouwen in Nijmegen speciaal voor het voetlicht: de prostituees, de ongehuwde moeders, en de jonge vrouwen die op verdenking van ‘lichtzinnigheid’ werden opgesloten in een van de Nijmeegse correctieve instellingen.

De focus ligt op de vraag wat de jonge vrouwen er zelf van vonden, wie zij precies waren en hoe zij hun leven leidden. Dat vinden we zelden terug in de geschiedenisboekjes.
Wij willen hardnekkige schotten verwijderen tussen economische en sociale geschiedenis, en cultuur en politiek om vanuit een interdisciplinair perspectief naar deze vrouwen te kijken.

In dit themacollege worden studenten aan het werk gezet met oorspronkelijk archiefmateriaal: kranten, tijdschriften, egodocumenten, juridische stukken, overheid- en beleidsstukken, en bevolkingsbronnen.
Werkvormen
Werkcolleges met opdrachten.
Inlichtingen
A. Janssens,
Toetsingsvorm
Presentaties en werkstuk, alsmede een reeks publiekslezingen in het Nijmeegse Cafe van de Geschiedenis.
Inschrijving college
Via de Studenten Portal
Inschrijving tentamen
Via de Studenten Portal